Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Veel rommel ontstaat doordat klusjes niet afgemaakt worden. Een paar voorbeelden. Je hebt bijvoorbeeld boodschappen gedaan, haalt de boodschappen uit de tassen en zet alles wat koel moet blijven in de diepvries en de koelkast. De rest komt straks wel, eerst koffie. Of je hebt de was gedaan. Maar eenmaal gevouwen blijft het in de wasmand of op de eettafel liggen, in plaats van in de kasten. Kleine dingetjes, die je huis uiteindelijk een rommelig aanzien geven. Terwijl het in een paar minuten helemaal af en aan kant is.

De oplossing hiervoor zal duidelijk zijn. Gewoon de dingen afmaken voor je aan wat anders begint. Die kop koffie kan ook nadat je de boodschappen helemaal hebt opgeruimd. De was even naar boven brengen en in de kasten leggen kost je maar een paar minuten. Maar oude gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Let eens op hoe vaak je (kleine) klusjes niet afmaakt. Zie je een onafgerond klusje, maak hem dan alsnog af en kijk hoe lang het duurt. Over het algemeen kost het je minder tijd dan je denkt. En het bespaart je een hoop irritatie en dus uiteindelijk energie. Wen jezelf aan om dit soort klusjes meteen helemaal af te maken.

Wat ook helpt, is ’s avonds nog een rondje door het huis maken. Eventjes tien minuten tot een kwartiertje de tijd nemen om de rommel die in de loop van de dag is ontstaan opruimen. Glazen naar de keuken brengen, tijdschriften en kranten in de tijdschriftenbak, rondslingerend speelgoed terugleggen en die stapel was nog even in de kast leggen. Zo kom je ’s ochtends weer in een opgeruimde kamer beneden en heb je een fijnere start van de dag.