Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je wordt geleefd door de waan van de dag. Kinderen naar en van school brengen, huishouden, werk, klusjes die gedaan moeten worden, etc. Als je eindelijk eens tijd voor jezelf zou hebben, dan zou je...

Maar die tijd voor jezelf komt nooit. Voor je het weet is er weer een dag voorbij en heb je weer niets voor jezelf gedaan. Je zou graag wat tijden besteden aan je hobby, een cursus volgen of regelmatig gaan sporten. Maar daar is geen tijd voor. Het slechte nieuws? Waarschijnlijk heb je altijd meer te doen, dan dat je tijd hebt. We hebben het allemaal druk en we willen over het algemeen meer dan dat we kunnen doen. Daarnaast vult tijd zich in het algemeen vanzelf wel op, zelfs als je ineens meer tijd zou hebben. Wil je echt tijd voor jezelf over houden, dan zul je keuzes moeten maken. En dat is meteen ook het goede nieuws. Je kunt ervoor kiezen om tijd voor jezelf in te plannen. Hoe doe je dat? Maak om te beginnen een lijst van alles wat je nog moet en wilt doen. Echt alles! Werken, je huis schilderen, die hobbycursus volgen, helpen op de school van je kinderen, de was doen, sporten, etc.

 Alles opgeschreven? Kijk nu wat echt belangrijk is en wat echt moet gebeuren. Dat is minder dan je denkt. Maar tijd voor jezelf vrij maken valt daar wel onder. Pak je agenda of een vel papier en schrijf daar al je vaste afspraken in. Werk, tijden dat je de kinderen van school moet halen etc. Vul vervolgens de tijd in die je kwijt bent aan dingen als lunch en persoonlijke verzorging (ook al is het maar douchen en aankleden). Je ziet nu welke tijd nog vrij is. Kijk naar wat je graag wilt doen en op welke tijden dat zou kunnen. Denk aan sporten wanneer de kinderen op school zitten, ’s avonds als ze op bed liggen studeren, etc. Houd je ook nu echt geen tijd over? Dan heb je teveel verplichtingen. Kijk wat je daarin kunt schrappen en vul die tijd op met tijd voor jezelf. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je nee tegen iets zegt om even een momentje voor jezelf te hebben. Niemand heeft er wat aan als jij opbrandt.

Tijd voor jezelf ingepland en nog ruimte in je schema? Die tijd kun je dan gebruiken voor de andere dingen die je wilt doen of als reservetijd gebruiken. Nu weet je in ieder geval zeker dat je kostbare tijd voor jezelf niet opgeslokt wordt door dingen als het huishouden doen.