Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het inhuren van een professional organizer is voor veel mensen een hele stap. Veelgehoorde bezwaren zijn schaamte, de kosten, een vreemde in huis die door je spullen gaat en de tijd die het je kost om het echt op orde te maken. In deze serie zal ik elke keer een van deze onderwerpen behandelen.

Schaamte

Net zoals sommige mensen gaan schoonmaken voor de schoonmaakster komt, willen veel mensen de rommel eerst een beetje opgeruimd hebben voordat ze een professional organizer inhuren. Dit klinkt misschien raar, maar het is ook een hele natuurlijke reactie. We willen ons leven allemaal graag goed voor elkaar hebben. Aan de buitenwereld geven we liever niet toe dat we het op het gebied van huishouden, opruimen of op financieel gebied eigenlijk niet op orde hebben. We hebben het gevoel dat we alles zelf moeten doen. Niets is echter minder waar.

Opruimen kun je leren

Er kunnen tal van redenen zijn waarom je huis niet orde is. Grote veranderingen in je leven, ziekte of 'gewoon' een drukke periode in je leven kunnen al voldoende zijn om niet voldoende aan opruimen toe te komen. Of misschien ben je gewoon niet geboren met een opruimgen. Wat overigens heel normaal is, want bij de meeste mensen is opruimen en organiseren aangeleerd gedrag en geen aangeboren gedrag. Wel is het zo dat de een van nature wat chaotischer is dan de anderen. Opruimen en organiseren kun je echter leren. Heb je het als kind niet geleerd, dan heb je misschien iemand nodig die je op het goede spoor zet.

Heb je de boel om wat voor reden dan ook laten versloffen of heb je gewoon te veel spullen in huis gehaald? Dan kom je vaak op een punt dat je het niet meer ziet zitten om te beginnen met opruimen. Het is gewoon te veel, je mist het overzicht en het lijkt nooit af te komen. Iemand inhuren die je komt helpen is dan een goed idee. Die kan je helpen om weer overzicht te creëren. Schaam je vooral niet voor de situatie waar je in zit. Benader het positief en zie het eerder als een stap nemen om het probleem op te lossen  Professional organizers hebben vaak alles al gezien en schrikken niet snel ergens van. Bovendien begrijpen zij heel goed dat de rommel je boven het hoofd kan groeien. Of je nu een heel huis, een kamer of gewoon maar een kast opgeruimd wilt hebben, aarzel niet om hulp in te roepen wanneer je die nodig hebt. Nadat je die stap hebt genomen zul je je rustiger voelen. Bovendien helpt een professional organizer je om het zo te organiseren dat je het voortaan zelf makkelijk op orde kunt houden.

Maak je je zorgen over de kosten of vind je het vervelend dat er een vreemde in huis komt en door je spullen gaat? Lees dan deel 2 en deel 3 in deze serie.

 

P.S.

Wil je niet direct iemand inhuren maar wel meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.