Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Vandaag de laatste blogpost over de huishoudmap: de weekmenu's. De weekmenu's maak ik zodat ik maar een keer per week boodschappen hoef te doen. Dat is niet alleen efficiënter, maar bespaart op de een of andere manier ook geld. Waarschijnlijk omdat je ongemerkt toch nog wel eens wat extra's meeneemt in de supermarkt. Bovendien kun je met een weekmenu rekening houden met eventuele restjes van een vorige maaltijd en die in een volgende verwerken. Zo weet je zeker dat je niks weg hoeft te gooien. Ik maak de weekmenu's als volgt.

 

Agenda raadplegen

Om te beginnen pak ik de agenda en kijk naar onze afspraken. Zijn er dagen dat we beiden laat thuis zijn en/of 's avonds na het eten ergens heen moeten? Hebben we eetafspraken buiten de deur? 

Als we laat thuis zijn of vroeg in de avond weg moeten, kiezen we voor een gerecht dat snel klaar is. Eten we buiten de deur, dan hoeft er voor die dag geen eten in huis gehaald te worden, dat zal duidelijk zijn.

 

Uit de vriezer eten

Soms eet een van ons niet mee. Op die dagen eet de ander dan vaak een maaltijd uit de vriezer. Meestal maken we meer dan we opeten. Wat overblijft vriezen we in. Dat zijn ideale maaltijden als je onverwachts niets in huis hebt, laat thuis bent, geen zin hebt om te koken of de enige bent die thuis eet. In het weekmenu voor deze week staat twee keer geen maaltijd ingepland, maar staat er 'vriezer'. Dat zijn de avonden dat mijn man werkt en ik dus een maaltijd uit de vriezer opwarm.

 

Basismenu

Om enig houvast te hebben bij het plannen, en om ervoor te zorgen dat we gevarieerd eten, heb ik een soort basismenu gemaakt. Dat bestaat uit twee keer vlees, twee keer vis en twee keer in de week een vegetarische maaltijd. Nu wordt de uiteindelijke planning niet altijd precies zo dat we hier elke week aan voldoen, maar het is wel een richtlijn. Vaak plan ik in plaarts van zeven maar zes maaltijden. Het komt regelmatig voor dat we een keertje ineens niet thuis eten, of dat we genoeg over hebben van onze andere maaltijden. Vaak plan ik voor de zevende maaltijd dan een restjes maaltijd. Soep, hartige taart en roerbakgerechten zijn ideale maaltijden om restjes in te verwerken. 

 

Weekmenu met boodschappenlijst

Ik schrijf het weekmenu op gewoon ringbandpapier (A4 formaat). Ik vouw het papier dubbel om een soort kolommen te krijgen. Wil je het netter, dan kun je het menu ook op de computer uittypen en printen, voorgedrukte formulieren (gratis) downloaden van internet of met potlood en lineaal een kolom tekenen op je papier. Ik houd het zo makkelijk mogelijk door het op deze manier te doen. 

In de kantlijn schrijf ik de dagen van de week. Daarnaast komen de menu's. In de rechter kolom komen de ingrediënten die nodig zijn. Daarna kijk ik in de voorraadkast en in de koelkast en vriezer wat er nog in huis is en vink dat af. Wat overblijft komt op de boodschappenlijst (of je neemt gewoon je menulijst mee).

Weekmenu's bewaren

Als je de weekmenu's bewaart gedurende een bepaalde periode, heb je een mooi overzicht wat je wanneer gegeten hebt. Bovendien kun je zo nog eens inspiratie op doen als je verlegen zit om ideeën voor maaltijden. Per maaltijd heb je meteen een boodschappenlijst. En je kunt je favoriete recepten achter de menu's opbergen, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Iemand vertelde me ooit dat ze haar menu's in google calender invult en ze jaarlijks laat herhalen. Zo had ze na een jaar voor elke dag van de week een menusuggestie, en dat het hele jaar door! 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.