Huishoudmap maken, deel 4 - Schema's

De volgende tab in mijn huishoudmap is 'schema's. Vandaag laat ik je zien hoe dat eruit ziet. Eigenlijk zijn de schema's alleen maar schoonmaakschema's voor ons huis. Hier laat ik je zien hoe ik ze ingedeeld heb en hoe ik ze gebruik. 

Dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse schoonmaakklussen

Ik heb op de computer een pagina gemaakt met tabellen voor dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse klussen. Ik heb het weekblok met de dagelijkse klussen twee keer afgedrukt, zodat ik, als ik de taken op papier wil afvinken, de pagina twee weken kan gebruiken.

 

Jaarschema schoonmaakklussen

Het volgende schema is het jaarschema. Ik heb alle klussen die één keer per maand of minder vaak voorkomen, in een jaarschema gezet. Hierbij heb ik de zone indeling van Flylady aangehouden. Voor wie niet bekend is met Flylady even een korte uitleg. Flylady verdeelt het huis in vijf verschillende zones op en concentreert zich elke week op één bepaalde zone. Ik heb verschillende schoonmaakschema’s uitgeprobeerd, maar ik merk dat dit voor mij nog steeds het beste werkt. De vijf zones zijn bij mij (enigszins aan ons huis aangepast):

 Zone 1 – hal, voorkant van het huis, trap en overloop

 Zone 2 – keuken

 Zone 3 – badkamer, toilet, studeerkamer

 Zone 4 – slaapkamer

 Zone 5 – woonkamer

De gekleurde vakjes geven aan wanneer een taak gedaan moet worden.  Helaas ben ik niet zo gedisciplineer dat ik mijn klussen altijd in de geplande maand doe. Maar het helpt wel dat ik met dit schema heel makkelijk kan zien welke klussen zijn blijven liggen. Dat maakt het huishouden een stuk makkelijker en overzichtelijker.

 

Afvinken wat je gedaan hebt

Mijn schoonmaakschema’s zitten in plastic hoesjes. Dat maakt op papier afvinken lastig. Maar je kunt ze ook heel handig afvinken met een whiteboard stift. Gewoon op het plastic. Is de week of het jaar voorbij, dan veeg je het er zo weer af met een droog doekje. Scheelt je meteen een hoop printwerk.