Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In deze serie laat ik je zien hoe ik mijn huishoudmap heb opgebouwd. Na de informate en de kalenders is de volgende tab in mijn huishoudmap 'schema's. In deze blogpost laat ik je zien hoe dat eruit ziet.

 

Dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse schoonmaakklussen

Ik heb op de computer een pagina gemaakt met tabellen voor dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse klussen. Vanwege de tweewekelikse klussen heb ik het weekblok met de dagelijkse klussen twee keer op de pagina staan, zodat ik, als ik de taken op papier wil afvinken, de pagina twee weken kan gebruiken.

 

Jaarschema schoonmaakklussen

Het volgende schema is het jaarschema. Ik heb alle klussen die één keer per maand of minder vaak voorkomen, in een jaarschema gezet. Hierbij heb ik de zone indeling van Flylady aangehouden. Voor wie niet bekend is met Flylady even een korte uitleg. Flylady verdeelt het huis in vijf verschillende zones op en concentreert zich elke week op één bepaalde zone. Ik heb verschillende schoonmaakschema’s uitgeprobeerd, maar ik merk dat dit voor mij nog steeds het beste werkt. De vijf zones zijn bij mij (enigszins aan ons huis aangepast):

 Zone 1 – hal, voorkant van het huis, trap en overloop

 Zone 2 – keuken

 Zone 3 – badkamer, toilet, studeerkamer

 Zone 4 – slaapkamer

 Zone 5 – woonkamer

De gekleurde vakjes geven aan wanneer een taak gedaan moet worden.  Helaas ben ik niet zo gedisciplineer dat ik mijn klussen altijd in de geplande maand doe. Maar het helpt wel dat ik met dit schema heel makkelijk kan zien welke klussen zijn blijven liggen. Dat maakt het huishouden een stuk makkelijker en overzichtelijker.

 

Afvinken wat je gedaan hebt

Mijn schoonmaakschema’s zitten in plastic hoesjes. Dat maakt op papier afvinken lastig. Maar je kunt ze ook heel handig afvinken met een whiteboard stift. Gewoon op het plastic. Is de week of het jaar voorbij, dan veeg je het er zo weer af met een droog doekje. Scheelt je meteen een hoop printwerk. 

Hopelijk heb ik je met dit overzicht een idee gegeven hoe je zelf je huishoudschema's op kunt zetten.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.