Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In deel 2 van deze serie wat meer over de verschillende categorieën in de huishoudmap. Zelf heb ik in mijn huishoudmap meerdere categorieën. Voor elke categorie heb ik een apart tabblad gelabeld met een labelmaker. Maar je kunt de categorieën er natuurlijk ook gewoon met de hand op schrijven. Ter inspiratie laat ik je mijn categorieën zien en geef je nog wat ideeën voor eventuele andere categorieën.

Categorieën

De categorieën mijn huishoudmap:

 • Belangrijke info
 • Kalender
 • Routines & schoonmaakschema’s
 • Financiën
 • Werk
 • Contacten
 • Klussen in huis
 • To do lijst
 • Projecten
 • Wachtwoorden/websites
 • Weekmenu’s, voorraad, boodschappenlijst

Andere handige categorieën:

 • Medische informatie
 • Gezinsleden
 • Hobby's

Belangrijke info

Zelf heb ik een pagina met belangrijke informatie voorin mijn map. Ik heb hier geen apart tabblad voor, omdat ik deze informatie snel wil kunnen lezen. Maar als je het mooier of praktischer vindt, kun je hier natuurlijk best een apart tabblad voor maken. Het is tenslotte jouw map.

Kalender & roosters

Print een jaarkalender of maandkalenders waar je alle belangrijke data op kunt schrijven. Ook (werk)roosters van jezelf en roosters van je kinderen kunnen hier opgeborgen worden.

Routines & schoonmaakschema’s

Hierin heb ik mijn lijstjes met mijn dagelijkse en wekelijkse routines en mijn schoonmaakschema. Handig als checklist (door de taken af te strepen) of voor een globaal overzicht wat je wanneer wilt doen.

Financiën

Hierin houd ik een kasboek bij en een overzicht van alle automatische afschrijvingen. Ruitjespapier is handig voor dit onderdeel.

Werk

Voor sommigen zal deze tab overbodig zijn. Voor mij is deze tab wel handig omdat ik een eigen bedrijfje heb en vanuit huis werk. Hierin houdt ik alle informatie over mijn werk bij. Informatie die ik wil onthouden, ideeën en een doorlopende to do lijst. Als je in loondienst werkt en een onregelmatig rooster hebt, kun je onder deze tab ook je rooster opbergen. Maar dat zou net zo goed in de kalendersectie kunnen.

Contactinformatie

Dit is voor mij vooral een adresboek. Ik update hem ook regelmatig met informatie die ik verder alleen in mijn telefoon heb staan (zoals bepaalde telefoonnummers), zodat ik niet alles kwijt ben als ik mijn telefoon kwijt raak of als hij stuk gaat.

Klussen in huis

Hierin heb ik een lijst met dingen die gedaan moeten worden in huis. Reparaties, onderhoud en dingen die aangeschaft moeten worden.

To do lijst

Dit is een doorlopende to do lijst van algemene dingen die gedaan moeten worden. Klussen in huis, en dingen voor mijn werk zitten onder andere tabs.

Projecten

Voor sommige dingen zijn meerdere stappen nodig voor ze afgerond zijn. Deze komen in mijn projectlijst. Vaak is hier een overlap met bijvoorbeeld werk en klussen. Onder die tabs staat dan het project, en onder de tab ‘projecten’ staat het project met daaronder de afzonderlijke stappen.

Wachtwoorden/websites

De namen van websites die ik vaak bezoek en de wachtwoorden daarvoor.

Weekmenu’s, voorraad, boodschappenlijst

Door een weekmenu te maken, kun je het boodschappen doen beperken tot 1x per week. Achter deze tab bewaar ik de weekmenu’s die ik maak en heb ik een globaal standaardmenu (daarover later meer. Ook bewaar ik hier een lijst in met wat ik standaard op voorraad wil hebben. Je kunt hier ook je boodschappenlijst bewaren.

Medische informatie

Ben jij of is één van je familieleden chronisch ziek, gebruiken ze medicijnen of zijn ze juist ergens allergisch voor? Dan kun je die informatie hier opbergen, zodat je het snel bij de hand hebt als je de informatie nodig hebt.

Gezinsleden

Je kunt voor elk gezinslid een aparte tab maken met informatie en daar alle informatie met betrekking tot hem of haar opbergen.

Hobby's

Alle informatie over je hobby('s). Je kunt deze categorie natuurlijk ook gewoon de naam van je hobby geven.

Maak verder categorieën zoals je zelf wilt. Ik blijf het zeggen: het is jouw map! Pas hem dan ook vooral aan je eigen wensen aan. En natuurlijk kun je altijd iets toevoegen, samenvoegen of eruit halen. Ga je aan de slag met je map maar ben je nog niet zeker van de categorieën? Je kunt je tabbladen eventueel tijdelijk met een post-it voorzien van een naam. Als je de map een tijdje in gebruik hebt zie je vanzelf of je de desbetreffende tab gebruikt en kun je hem eventueel voorzien van een definitieve naam.

Vanaf volgende week ga ik wat gedetailleerder in op elke categorie en laat ik zien hoe ik de informatie in de verschillende categorieën heb ondergebracht.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.