Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De archieflade opruimen is de laatste klus dit jaar in het kader van de opruimbingo. De enige klus die je nog niet terug gezien hebt is de voorraadkast. Die klus heb ik in eerste instantie wat uitgesteld en vervolgens kostte het me behoorlijk wat tijd om het zo te krijgen als ik hebben wilde. Maar je gaat de voorraadkast in januari zeker zien op dit blog. Maar nu de archieflade.

In deze la heb ik alle papieren die betrekking hebben op de belastingaangifte van de afgelopen jaren. Als zelfstandig ondernemer moet ik dit soort papieren zeven jaar bewaren. Ben je geen ondernemer dan geldt een bewaartermijn van vijf jaar. Ik bewaar elk jaar in een plastic mapje dat met drukknopen sluit. De mapjes zijn gelabeld van jaar 1 tot en met jaar 7. Voor elke stapel zit een blad met daarop het jaartal. Jaar 1 is vorig jaar, jaar 2 het jaar daarvoor, etc. 

Normaal gesproken doe ik dit in januari. Eigenlijk ben ik nu dus een paar weken te vroeg. Maar wat ik doe is het volgende. Ik maak map 7 leeg en stop daar de papieren uit map 6 in. Daarna gaan de papieren van map 5 in map 6, van map 4 in 5, etc. Uiteindelijlk gaan dan de papieren van jaar 1 in de map voor jaar 2 en is map 1 leeg. Daarin komen dan de papieren van het afgelopen jaar (2022 in dit geval). Zo kan ik elk jaar heel makkelijk de papieren die ik niet meer hoef te bewaren weg doen en zijn papieren, mocht ik ze toch nog nodig hebben, makkelijk terug te zoeken. 

Vraag je je nu af waar de papieren van dit jaar dan al die tijd waren voordat ik ze in deze mappen stopte? Die zitten gewoon in de ordner waar ik mijn boekhouding in bijhoud. Als het jaar voorbij is haal ik ze eruit en verhuizen ze naar deze map.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.