Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

notitieboekjes opruimen

De opruimbingo gaat door en deze keer was het doel mijn notitieboekjes opruimen. Dit was nummer 2 op mijn bingolijst en staat daar genoteerd als 'archieflade 2 opruimen'. Nummer 2 was een van de getrokken nummers voor de maand mei. 

 

Notitieboekjes die ik niet gebruik opruimen

Deze archieflade bevat geen dossiers maar een mand met al mijn notitieboekjes erin die niet in gebruik zijn op dit moment. En dat zijn er veel, een hele lade vol. Wat niet meer in de mand paste is er nog naast ingezet. De verzameling bestaat uit zowel gebruikte (halfvolle) notitieboekjes als nieuwe.

De grote hoeveelheid notitieboekjes is ontstaan (en blijft in stand) omdat ik vaak in de verleiding kom om een nieuw boekje te kopen. Dat ze vaak niet duur zijn helpt daar niet bij. En natuurlijk neem ik me keer op keer voor om de halfvolle notitieboekjes ook gewoon vol te maken. Toch gebeurt dat zelden en ligt er voor ik het weet weer een nieuw boekje.

 

Beslisregels bij het opruimen

Als ik het lastig vindt om bepaalde dingen weg te doen, maak ik vooraf beslisregels. Regels die me helpen om te bepalen of iets mag blijven of weg moet. Beslisregels voor mijn notitieboekje waren:

  • Halfvolle gebonden boekjes gaan weg.
  • Ongebruikte boekjes mogen blijven.
  • Boekjes met een spiraalbinding mogen blijven, daar scheur ik de gebruikte pagina's na verloop van tijd gewoon uit en gebruik de overige pagina's.

voor en na foto's notitieboekjes opruimen

Op de foto hierboven zie je het resultaat. Ik denk dat er zo'n 40% van de boekjes weg is gegaan. Naast bovenstaande beslisregels heb ik ook nog een aantal erg kleine boekjes die ik ooit gekregen heb of die bij een tijdschrift of iets dergelijks zaten weg gedaan. Ze nemen nauwelijks ruimte in, maar ik heb ze al jaren en nooit gebruikt. Ik kan nu dus wel voorspellen dat ik ze in de toekomst ook niet ga gebruiken.

De hoeveelheid boekjes is nog steeds erg groot en natuurlijk veel meer dan ik nodig heb. Maar ik hoop deze echt nog te gaan gebruiken in de toekomst. Zo niet, dan gaan ze bij een volgende opruimronde alsnog de deur uit.

 

Gerelateerde artikelen

Waarvan heb jij teveel?

Een opgeruimde werkplek.

Kantoorspullen opruimen met de KonMari methode.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.