Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 1.  

 

Eigenlijk had ik voor vandaag een andere blogpost gepland. Maar naast de gratis minicursus Organizing in de eerste week januari (edit: deze cursus liep tot en met 2 januari 2022), wilde ik ook een jaarlang project met betrekking tot opruimen doen. Alleen wist ik nog niet precies wat. Daardoor ben ik nu erg laat met de aankondiging hiervan. Maar je kunt altijd later instromen als je dit na 1 januari leest.

Het idee van een opruimbingo kreeg ik naar aanleiding van een YouTube video in the flosstube community (WIPGO2022 van Jessie Marie Does Stuff). Ik heb haar idee aangepast aan het opruimen.

 

Wat is opruimbingo?

In feite heb je een bingokaart die er als volgt uitziet:

 • Zelf wijs je aan elk nummer, behalve aan nummer 13, een plek toe die je wilt opruimen. Je hebt dus 24 projecten.
 • Aan het eind van elke maand trek ik 2 nummers. Op de plekken die je aan die nummers hebt toegewezen ga je die maand opruimen. 
 • Als je je doel bereikt hebt, kruis je het nummer op de kaart af. Je bepaalt zelf je doel. Moet een plek helemaal opgeruimd zijn of ga je er een van te voren vastgesteld aantal uren of dagen aan werken?
 • 13 is een vrije plek. Wordt dat nummer genoemd, dan kun je hem zonder meer afstrepen. Wordt 13 getrokken, dan zal ik voor die maand een derde nummer trekken, zodat je ook dan 2 plekken om op te ruimen hebt. 
 • Bedenk beloningen voor jezelf. Je kunt een beloning instellen voor elk doel dat je gehaald hebt, maar ook voor elke bingo of een grotere beloning voor een volle kaart.

 

Een voorbeeld

Ik trek voor januari bijvoorbeeld de nummers 8 en 23.

Jij hebt op nummer 8 het opruimen van de keukenla staan en je doel is om dit afgerond te hebben. Dan ga je dus je keukenla opruimen en streep je nummer 8 af als je dit project hebt afgerond.

Voor nummer 23 heb je een groot project gekozen, namelijk de zolder opruimen. Je doel is hier 2 uur aan besteden. Dus nadat je 2 uur bezig bent geweest met het opruimen van de zolder, heb je je doel bereikt en mag je nummer 23 afstrepen.

 

Nog wat tips

Tot slot nog wat aanvullende tips:

 • Wil je met een groot project aan de slag, verdeel dit project dan in subprojecten. Slaapkamer opruimen wordt dan bijvoorbeeld kledingkast opruimen, nachtkastje opruimen, toilettafel opruimen, etc.
 • Een andere manier om om te gaan met een groot project is door hier per keer een bepaalde tijd aan te werken en het project vervolgens meerdere keren op je lijst te zetten. De zolder opruimen zet je dan bijvoorbeeld vier keer op je lijst en je werkt er elke keer 2 uur aan.
 • Beloningen kunnen zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Een uurtje aan je hobby werken of lezen of iets leuks voor jezelf kopen of voor de plek die je hebt opgeruimd. Jij bepaalt zelf wat je beloningen zijn.

 

Mijn Opruimbingo

Zelf ga ik ook meedoen. Dit is mijn lijst:

 1. Archief opruimen - lade 1.
 2. Archiefkast opruimen - lade 2.
 3. Archiefkast opruimen - lade 3.
 4. Boekenkast 1 opruimen.
 5. Boekenkast 2 opruimen.
 6. Boekenkast 3 opruimen.
 7. Trolley opruimen.
 8. Ordners opruimen.
 9. Tijdschriftenbak opruimen.
 10. Ladekastje kantoorspullen opruimen.
 11. Ladekastje bureau hobbyspullen opruimen.
 12. Printerkastje opruimen.
 13. Kledingkast opruimen.
 14. Lade kledingkast opruimen.
 15. Onder bed box opruimen.
 16. Grote voorraadkast opruimen.
 17. Badkamerkastje opruimen.
 18. Doos met aantekeningen opruimen.
 19. Ladekastje 1 hobbyspullen opruimen.
 20. Ladekastje 2 hobbyspullen opruimen.
 21. Doos met creative journaling spullen opruimen.
 22. Doos met papierrestjes opruimen.
 23. Voorraadkastje 1 keuken opruimen.
 24. Voorraadkastje 2 keuken opruimen.

De projecten waarvoor ik een blogpost heb geschreven, hebben een link naar de betreffende blogpost.

Trekking

Ik ga de nummers elke laatste maandag van de maand trekken, voor de volgende maand. Nu komt dit deze week een beetje ongelukkig uit, omdat vandaag de laatste maandag van de maand is, dus de eerste twee nummers krijg je nu al. 

Ik gebruik een random app voor het trekken van de nummers en zal ze zowel op mijn blog als op Facebook en Instagram noemen. 

 

De nummers voor januari 2022 zijn:

18 en 12

 

Wil je meedoen met de opruimbingo, dan kun je hier een bingokaart in Word downloaden die je zelf aan kunt passen.

Deel je bingobord en je project (als je dat wilt) op Instagram met de hashtag #anitasopruimbingo. Ik zal alle posts die met de opruimbingo te maken hebben zelf ook deze hashtag geven. Wil je me volgen op instagram, dan is mijn instagramaccount @anitamaaktruimte.

Hieronder vind je alle trekkingen die in 2022 gedaan zijn nog een keer op een rijtje.

Trekking januari: 18 en 12.

Trekking februari: 1 en 23.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.