Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Is je huis rommelig, dan is de kans groot dat je huis op die plekken ook niet echt schoon is. Daar zijn een aantal redenen voor. Je leest ze in dit artikel en natuurlijk geef ik je ook een aantal oplossingen.

 

Waarom rommel en schoon niet samen gaan

Redenen waarom het zo moeilijk is om je huis schoon te maken als je ook veel rommel hebt:

  • Rommel maakt het lastig om goed schoon te maken omdat je veel stukken niet goed kunt bereiken tijdens het schoonmaken. De rommel ligt in de weg.
  • Als je eerst moet opruimen, dan is de zin in schoonmaken daarna vaak weg of je hebt er geen tijd of energie meer voor.
  • Stof en vuil nestelt zich makkelijker tussen rommel en, zoals hiervoor al gezegd werd, je kunt het alleen goed verwijderen als je eerst opruimt.

Een schoon huis begint met opruimen

Wil je een schoon huis, dan zul je dus moeten beginnen met opruimen. Maar hoe doe je dat dan? Maak je dan niet meer schoon totdat je huis opgeruimd is? Het korte antwoord daarop is nee. Dat is alleen maar vragen om meer problemen. Wat je dan wel moet doen?

  • Begin met dagelijks opruimen, in korte sessies van bijvoorbeeld 10 of 15 minuten per dag.
  • Begin met het opruimen van de spullen die op de vloer of je horizontale oppervlakken (tafels, aanrecht, etc.) liggen. Kasten opruimen kan in een later stadium. Je wilt in eerste instantie makkelijk kunnen stoffen en stofzuigen.
  • De rommelige plekken maak je zo goed mogelijk schoon. Maak rondom deze plekken schoon en ga voor een meer grondige schoonmaak zodra de betreffende plek is opgeruimd.

 

Tip voor kerst

Tot slot nog even een snelle tip voor deze tijd van het jaar. Ga je een kerstboom neerzetten, maak de plek waar hij komt te staan van te voren dan echt goed schoon. De kans is groot dat je er zo lang hij staat minder goed schoonmaakt omdat je er lastig bij kunt.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.