Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In mijn vorige blogpost heb ik uitgelegd hoe je een systeem voor het verwerken van je papieren opzet. In deze blogpost leg ik uit hoe je een papieren archief op kunt zetten.

 

Categorieën en subcategorieën

Je wilt een archief opzetten dat voor jou werkt, dus is het belangrijk om eerst eens te kijken wat voor papieren je precies hebt. Sorteer de papieren die je wilt bewaren daarom eerst in categorieën. Bijvoorbeeld verzekeringen, woning, auto, gebruiksaanwijzingen en school/studie. Maak categorieën die je zelf handig vindt, en waar je zelf op zou gaan zoeken als je een bepaald document nodig hebt.

Heb je veel papieren in een categorie, dan kun je die eventueel onderverdelen in subcategorieën. Verzekeringen zou je bijvoorbeeld kunnen onderverdelen in zorgverzekering, inboedelverzekering, etc.

Sorteer de papieren per categorie op datum. De oudste datum komt onderop, de jongste datum bovenop. 

Wat wordt je archiefsysteem?

Besluit waar je de papieren in wilt opbergen. Ga je voor archiefmappen, ordners of tijdschriftencassettes? Wat je gebruikt hangt van je eigen voorkeur af. Archiefmappen kunnen in een archiefkastje of lade, maar ook in speciaal daarvoor bestemde dozen. Er zijn ook verrijdbare karretjes voor archiefmappen verkrijgbaar.

Ordners zijn handig, maar hebben als nadeel dat je alle papieren moet perforeren of in insteekhoesjes moet doen.

Tijdschriftencassettes kunnen ook prima als archief dienen. Gebruik per categorie een tijdschriftencassette of maak onderscheid tussen de categorieën door elke categorie in een insteekhoesje te stoppen.

In ordners gebruik je tabbladen tussen de categorieën en bij archiefmappen gebruik je een map per (sub)categorie. Label alles, zodat je documenten makkelijk terug kunt vinden. 

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis de minicursus Opruimen.

Wil je ook de rest van je huis opruimen? Dan is de online cursus Eindelijk een opgeruimd huis misschien iets voor je. In deze cursus komt ook het opruimen van papieren aan bod, maar wordt er wat uitgebreider aandacht besteed.

Heb je gewoon wat meer motivatie en inspiratie nodig om aan de slag te gaan met het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Kijk dan eens op mijn Petje Af pagina. Daar deel ik mijn persoonlijke ervaringen en geef ik je een kijkje achter de schermen van Anita maakt Ruimte.