Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Soms voelt het alsof je leven een oneindige takenlijst is die alsmaar groeit. Je hebt je taken op het werk. Maar ook thuis moet er van alles gebeuren. Het huis moet schoon gehouden en onderhouden worden. Je kinderen hebben verzorging en aandacht nodig. Er zijn dingen die geregeld moeten worden. En dan nog de boodschappen, jouw persoonlijke verzorging, je sociale leven, je financiën en noem maar op. Het lijkt een eindeloze lijst en je raakt bij tijd en wijle het overzicht kwijt.

Dat is heel normaal en iedereen heeft dit soort momenten. De een vaker dan de ander, dat is waar. Sommige mensen hebben gewoon een minder complex leven. Anderen hebben simpelweg geleerd hoe ze het overzicht kunnen bewaren en taken zo snel en effectief mogelijk kunnen doen. Het goede nieuws is, dat jij dat ook kunt leren.

 

Zorg voor overzicht

Alles begint met overzicht. Daarom leg ik in veel van mijn blogposts zo de nadruk op opruimen, schema’s en (taken)lijsten. Dit zijn allemaal hulpmiddelen die je helpen overzicht te creëren. In diverse  blogposts schreef ik al dat het maken van een lijst van alles wat je nog moet doen, je kan helpen om overzicht te krijgen.

Iets anders wat je ontzettend kan helpen, is het ‘batchen’ van taken en het werken met tijdblokken. 

 

Taken batchen

Het batchen van taken is niets anders dan alle gelijksoortige taken verzamelen en die zoveel mogelijk in een keer doen. Handel bijvoorbeeld al je administratie in een keer af. Plan een uurtje in om alle telefoontjes die je nog moet plegen af te handelen of beantwoord al je mails in een keer. Je bespaart op deze manier tijd doordat je niet steeds van taak hoeft te wisselen. 

Werken met tijdblokken

Het werken met tijdblokken betekent dat je inplant wanneer je aan welke taken gaat werken.

Je werkt bijvoorbeeld van 9.00 uur tot 10.00 uur aan het beantwoorden van je mail. Van 10.00 uur tot 11.00 uur handel je al je telefoontjes af en van 11.00 uur tot 12.00 uur doe je het huishouden.

Een tijdblok kan zo lang of kort zijn als je zelf wilt. Ik kies zelf voor mijn werktaken vaak voor een blok van een of twee uur. Hetzelfde doe ik voor sommige hobbyprojecten.

Andere dingen, zoals sporten of het huishouden kunnen in een uurtje en voor het beantwoorden van mijn e-mail is een half uur per dag meestal voldoende.

Ga je met tijdblokken werken, plan dan ook je pauzes in. 

 

Werken met themadagen

Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je je dagen een thema geven.

Maandag is dan bijvoorbeeld je schoonmaakdag, dinsdag de dag dat je je administratie afhandelt, woensdag de boodschappendag, etc.

 

Plan extra tijd in

Door je taken te batchen werk je efficiënter en door van te voren te bepalen hoe lang je met bepaalde taken bezig wilt zijn, weet je zeker dat je ook aan alle andere dingen toekomt. Plan echter niet je hele dag vol. Plan wat vrije tijd in en ook wat uitlooptijd voor als dingen langer duren dan gepland.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.