Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Er zijn van die dagen of weken dat ik het gevoel heb dat het allemaal teveel is. Ik overzie niet meer wat ik allemaal moet doen en heb de moed en energie niet om ook maar ergens aan te beginnen. Voor me lijkt een oneindige brei en klusjes, taken, projecten en regelzaken te liggen. Komt jou dat bekend voor?

 

Overweldigd door teveel to do's

Hoe graag ik ook organiseer en mijn tijd plan, soms heb ik het (te) druk, kom ik niet meer aan mijn gewone routines toe en zie ik ineens een hele berg werk voor me. Afspraken, persoonlijke taken, werkgerelateerde taken, klusjes die al lang hadden moeten gebeuren en de standaard dingetjes zoals het huis schoon houden.

Gelukkig heb ik door de jaren heen een routine gevonden om weer wat overzicht en rust te krijgen. Misschien helpt deze routine jou ook.

Overzicht creëren en orde in de chaos scheppen

De dingen die mij helpen zijn de volgende:

  • Ik begin vaak met opruimen. Niet het hele huis. Maar een stukje. Vaak alleen mijn bureau of mijn postvakje waar ik alles ingegooid heb dat naar mijn idee niet dringend was en waar ik geen tijd voor had. 
  • Daarna ga ik zitten en maak ik een lijst van alles wat ik nog moet doen. Alleen al het hebben van meer overzicht helpt. Nu kan ik ook inschatten of het echt zo veel is als ik dacht of dat het achteraf gezien wel meevalt.
  • Is het echt heel veel, dan kijk ik eerst of ik dingen kan wegstrepen of door iemand anders kan laten doen.
  • Heb ik veel afspraken, dan kijk ik of ik daar een aantal van kan verzetten, zodat ik iets meer lucht in mijn agenda krijg.
  • Vervolgens groepeer ik taken en kijk ik wanneer ik ze zou kunnen doen. Alle soortgelijke taken bij elkaar. Moet ik dingen kopen? Dat doe ik dan zoveel mogelijk in een keer. Moeten er dringend klusjes in huis gedaan worden? Dan plan ik een dag waarop ik zoveel mogelijk van die klusjes wegwerk.
  • Wat ik ook ideaal vind is een dag plannen die muchelleb op YouTube een ‘life admin day’ noemt. Een dag waarop je zoveel mogelijk taken wegwerkt die je al een tijdje uitgesteld hebt. 

Ik hoop dat je met mijn tips zelf ook weer een beetje overzicht hebt gekregen. Wordt het je echt allemaal teveel, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Soms kan het al helpen om dingen uit te besteden (huur een schoonmaakster in en laat je boodschappen bezorgen). Betreft het taken op je werk, praat dan eens met je werkgever en kijk of iemand (tijdelijk) iets van je over kan nemen. Verdeel ook thuis de taken eerlijk. Vaak voelen vrouwen zich genoodzaakt om zorg en huishoudelijke taken op zich te nemen. Maar als je niet de enige persoon in jouw huishouden bent, ben je ook niet als enige verantwoordelijk voor alles wat er moet gebeuren. Bespreek het met je huisgenoten en vergeet niet dat ook je kinderen in staat zijn mee te helpen in het huishouden.

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis de Braindump Lijst, waarmee je alles wat je nog moet doen uit je hoofd en op papier zet.

Wil je serieus aan de slag met het organiseren van alle aspecten in je leven, dan is de online cursus Eindelijk ruimte en overzicht in je leven misschien wel iets voor jou.