Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Een nieuw schooljaar vergt, als je kinderen hebt, of als je zelf een studie volgt die gelijk loopt met het schooljaar, altijd enige voorbereiding. Daarom in deze blogpost tips om goed voorbereid aan het nieuwe jaar te starten. Ben jij al klaar voor het nieuwe schooljaar? 

 

Nieuwe school?

Houdt het nieuwe schooljaar in dat een of meerdere van je kinderen naar een nieuwe school gaan of begin jij zelf aan een opleiding? Dan bestaat de voorbereiding niet alleen uit het aankopen van de benodigde boeken en ander materiaal, maar ook uit het uitzoeken van de route (ervan uitgaande dat er gewoon lessen worden gegeven op de school zelf en niet online).

Is de school dichtbij of ben je bekend met de route, dan zal dat niet zo’n probleem zijn. Is alles nieuw voor jou of voor je kind, zorg dan dat de route geoefend wordt. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, hebben, als de school wat verder weg is, vaak meerdere keren nodig voor ze de route goed kennen. Kijk ook naar alternatieve reizen. Gaan ze op de fiets, kijk dan ook samen met je kind hoe het reizen per OV gaat. Dan kan hij of zij dat ook als het nodig is.

Ook als je kind (of jijzelf) voor een vervolgopleiding moet reizen kan het fijn zijn om vooraf een keer heen en terug te reizen om te zien waar alles precies is, hoe de aansluitingen zijn en hoeveel tijd het precies kost.

 

Boeken en lessen

Gaat je kind naar de middelbare school of een vervolgopleiding, dan moeten er vaak boeken aangeschaft worden. Op vervolgopleidingen moet soms ingeschreven worden voor lessen en examens. Voor die inschrijving geldt vaak een deadline, dus zorg dat jullie hier van te voren naar kijken en op tijd inschrijven. 

Agenda’s, schrijfmateriaal en andere zaken

Vaak moet er veel meer dan alleen boeken aangeschaft worden. Hoewel veel digitaal gaat tegenwoordig, wordt er soms gevraagd een papieren agenda aan te schaffen. Of misschien geeft je kind hier zelf de voorkeur aan. Verder worden pen en papier vaak gebruikt voor aantekeningen of om bepaalde opdrachten te maken. Raadpleeg de informatie van de school om te zien wat er nodig is en bepaal zelf verder nog wat wenselijk is.

Gaat je kind naar de basisschool, dan zijn lunchtrommels en drinkbekers meestal een noodzaak. Ook handig voor andere studenten trouwens.

 

Kleding

Controleer ook even of er nog speciale kleding aangeschaft moet worden. Gym- of zwemkleding bijvoorbeeld. 

 

Informatie

Veel informatie zul je digitaal ontvangen. Zorg dat je alle informatie ergens bij elkaar bewaard, op papier of online, bijvoorbeeld in een aparte map in je e-mail programma. Noteer belangrijke data en afspraken alvast in je agenda, zodat je ze niet kunt vergeten.

Klaar met de voorbereidingen? Geniet dan van de laatste dagen of weken van de zomervakantie met het geruststellende idee dat jij goed voorbereid bent.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' leer ik je hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.