Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Een huishoudschema is handig. Je ziet wat je wanneer moet doen en je weet zeker dat alles op die manier regelmatig schoongemaakt wordt. Veel mensen kiezen voor een huishoudschema op papier. En ja, ik heb zowel een gratis weekschema als schema’s voor iedere dag, week en maand voor je. Allemaal als printable en dus op papier. Maar wat als je liever een digitaal schema wilt?

 

Digitale schema’s om af te vinken

Een van de meest simpele vormen van een digitale huishoudschema zag ik bij een vriendin. Ze had een schema gemaakt met voor elke dag van de maand een vakje en daarvoor de naam van de taak. Als ze iets gedaan had, maakte ze het vakje voor die dag groen. Als ze iets niet gedaan had maakte ze het vakje voor die dag rood. Ze liet het programma ook nog eens automatisch alle groene vakjes optellen en wist zo precies hoe vaak ze zich aan haar schema had gehouden die maand. Omdat ik heel goed besef dat jij zo’n schema misschien ook wel handig vindt, heb ik het basisschema huishouden met alle wekelijkse taken in Google Sheets gezet. Daarin kun je de selectievakjes aanvinken als je een taak gedaan hebt. Je vindt het automatisch in je mailbox als je op mijn nieuwsbrief bent geabonneerd. Ben je dat niet, dan kun je je hier inschrijven en ontvang je het schema alsnog.

 

App voor huishoudschema?

Er zijn diverse apps in omloop voor huishoudschema’s. Sommigen met een game element, sommigen gewoon als takenlijst waar je herhaalde (schoonmaak)taken in kunt zetten. De meest handige app daarvoor vind ik echter niet een van de apps die zich specialiseren in schoonmaken. Voordeel van deze apps is vaak wel dat er al een aantal standaard voorbeelden in staan. Maar als je die niet nodig hebt en je eigen lijst wilt maken, vind ik Remember the Milk ideaal. Je kunt verschillende lijsten aanmaken en je kunt een taak automatisch laten herhalen. Of dit nu op bepaalde dagen in de week is, elke dag of elke maand. De app is eenvoudig, zowel in uiterlijk als in gebruik. En gratis. De betaalde versie heeft een aantal extra’s, maar die heb je, als je hem gebruikt voor je digitale huishoudschema, niet nodig. 

 

Een digitale app uitproberen

Wil je een digitale app uitproberen, dan raad ik je aan om niet meteen je complete huishoudschema voor een heel jaar in te voeren. Begin eerst eens met de dagelijkse klussen en voeg eventueel de wekelijkse taken toe. Kijk een aantal weken hoe dat je bevalt. Als het je goed bevalt, kun je daarna meer toevoegen.

 

P.S.

Wil je het digitale Excel bestand voor de wekelijkse schoonmaakklussen ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. 

Ben je meer geïnteresseerd in papieren huishoudschema's, dan kun je hier het Basis Huishoudschema downloaden. Wil je complete huishoudschema's, voor elke dag, week en maand, dan vind je alle informatie daarover hier