Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Zijn je kledingkasten overvol of rommelig? In het laatste geval hoef je waarschijnlijk alleen maar een goed opbergsysteem te bedenken. In het eerste geval zul je toch echt wat kleding weg moeten doen. 

 

Sorteren

Haal alles uit de kast en maak stapeltjes van het soort kleding. Broeken bij broeken, t-shirts bij t-shirts etc. Door alles eerst te sorteren zie je pas wat je echt hebt. Bedenk ook wat er nog in de wasmand ligt.

 

Wat heb je nodig?

Bepaal wat je nodig hebt. Heb je echt 5 spijkerbroeken nodig? Bepaal hoeveel je er nodig hebt, kies de mooiste of de fijnste broeken uit en doe de rest weg. Dat geldt ook voor al je andere kleding. Kleding die je al meer dan een jaar niet gedragen hebt kan sowieso weg. Dat geldt ook voor alles wat te groot of te klein is. Ga je daar ooit weer inpassen? En zo ja, wil je dat tegen die tijd nog steeds aantrekken of is het dan allang uit de mode?

 

Kast indelen

Je hebt nu als het goed is een stapel kleding die je mooi vindt en die je regelmatig draagt. Leg of hang de kleding terug in de kast. Deel de kast daarbij in zoals jij handig vindt. Sorteer je kleding op soort of op kleur. Kleine dingen, zoals sjaaltjes, sokken of ondergoed, kun je in kleine mandjes of bakjes kwijt. Bewaar je deze dingen in een la, dan zijn ladeverdelers een handig hulpmiddel om te voorkomen dat alles door elkaar komt te liggen. Maak stapels kleding (bijvoorbeeld een stapel shirts) niet te hoog, dat blijft nooit netjes als je er eentje tussenuit haalt. Liggen de kastplanken ver uit elkaar, kijk dan of je ze dichter op elkaar kunt plaatsen of maak gebruik van draadmandjes die je aan de planken kunt hangen.

 

Kleding weg doen

Kleding die je weg doet kan in een verzamelbak voor het goede doel, naar de kringloop of misschien kun je er nog iemand in je vrienden- of kennissenkring blij mee maken. Zorg er in ieder geval voor dat je het deze week nog de deur uit doet, om te voorkomen dat het weer in je kast belandt.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.