Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Soms krijg ik de vraag van iemand of zijn of haar huis wel schoon genoeg is. Die vraag is meestal moeilijk te beantwoorden. Ik denk dat we allemaal wel weten wanneer een huis absoluut niet schoon is. Dikke lagen aangekoekt vuil en vuile vaat die duidelijk langer dan een paar dagen op het aanrecht staat, zijn behoorlijk goede aanwijzingen dat het niet schoon genoeg is. Bij de meeste mensen ziet het er gelukkig niet zo uit. 

 

Je spiegelen aan anderen zaait twijfel

Als iemand zich afvraagt of het huis schoon genoeg is, twijfelen ze daarover omdat ze zich met iets of iemand anders vergelijken. Ze spiegelen zich aan de blinkende interieurs die ze in reclames zien of vergelijken hun huis met die van een kennis waar alles altijd super schoon lijkt te zijn. Daarnaast heeft iedereen een iets ander idee over hoe schoon een huis moet zijn.

In mijn ogen is een huis schoon genoeg als het huis regelmatig schoongemaakt wordt en vuil dus geen kans krijgt om zich op te hopen. Een huis moet een gezonde en prettige omgeving zijn voor iedereen die er woont.

 

Een schoon genoeg huis

Dus hoe zorg je ervoor dat je huis schoon (genoeg) is?

  • Zorg dus dat het huis regelmatig (dus dagelijks) gelucht wordt, zodat er verse lucht binnen komt. 
  • Maak regelmatig schoon. De nadruk ligt hier vooral op regelmaat. Als je het bijhoudt wordt het nooit echt heel smerig en is vuil bovendien makkelijker en sneller te verwijderen.
  • Maak voor jezelf onderscheid tussen klussen die dagelijks en wekelijks moeten gebeuren en dingen die minder vaak (maandelijks of zelfs maar een paar keer per jaar) hoeven.

Dagelijkse schoonmaak taken zijn bij ons onder andere de afwas doen, de keuken (werkbladen, aanrecht en gasfornuis) schoonmaken, eventuele kruimels op de vloer rond de eettafel en het aanrecht even opzuigen.

Het bed maak ik tegenwoordig niet meer op maar sla ik open om het zo te laten luchten en huisstofmijt minder kans te geven. Hecht je erg aan een opgemaakt bed dan kun je het eerst een tijdje opengeslagen laten luchten (met het raam open) en daarna alsnog opmaken.

Om het enigszins netjes te houden in huis doe ik aan het eind van de dag meestal nog een snel opruimrondje en ruim alle rondslingerende spullen nog even snel op. Een paar keer per week (zo ongeveer om de dag) draai ik een was. Heb je een groter gezin (wij zijn maar met twee personen) dan zul je waarschijnlijk vaker een was draaien.

Wekelijkse taken hier zijn de badkamer (wastafel en plankje en douche) en het toilet schoonmaken, stoffen, stofzuigen en dweilen. Het bed verschoon ik om de week.

Meestal doe ik elke dag een beetje in het huishouden en pak ik er af en toe een taak bij die niet wekelijks hoeft. Zo blijft mijn huis schoon en heb ik niet het idee dat ik een hele dag aan het schoonmaken ben. Want hoewel sommige mensen het heerlijk vinden, het huishouden doen is nog steeds niet mijn hobby.

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan de gratis printable van het Basis Huishoudschema, met daarop alle wekelijkse schoonmaaktaken. Wil je liever een overzicht van alle schoonmaakklussen, ook de dagelijkse en minder vaak voorkomende taken? Dan zijn deze huishoudschema's misschien wel wat voor je.