Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je vraagt je af wat het geheim is van een schoon huis? Daarover kan ik kort zijn. Routines. 

 

Een door gewoonte verkregen vaardigheid

Volgens het Van Dale woordenboek is routine een ‘door gewoonte verkregen vaardigheid’ of de ‘normale gang van zaken.’ 

Een schoon huis bereik je door regelmatig schoon te maken. Regelmatig schoonmaken moet dus een gewoonte (routine) worden. En daar gaat het vaak mis. We zijn druk en hebben geen tijd, geen zin, geen energie of we vergeten het gewoon. Maar zo hoeft het niet te gaan.

De enige manier om bovenstaande problemen te verhelpen of te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat schoonmaken een gewoonte wordt. Dan ga je niet nadenken of je wel tijd of zin hebt en dan vergeet je het ook niet. Nee, dan doe je het gewoon. Dat is het grote voordeel van gewoontes ofwel routines. 

Huishoudschema's

Het probleem van gewoontes is, dat je ze regelmatig moet doen voor het een gewoonte wordt. Een nieuwe gewoonte aanleren, kost tijd. Totdat je nieuwe gewoonte iets vanzelfsprekends voor je is, heb je waarschijnlijk een geheugensteuntje nodig. En daarvoor zijn lijstjes en schema’s een ideaal middel. 

Huishoudschema’s laten je zien wat wanneer moet gebeuren. Als je jezelf dan ook nog aanleert om bepaalde dingen op vaste tijden te doen, dan doe je deze dingen voor je het weet automatisch. Je begint dus met het maken van een schema. Daarvoor schrijf je simpelweg op wat je dagelijks, wekelijks en maandelijks wilt doen in je huishouden. Daarna is het slechts een kwestie van tijd inplannen en je lijstjes volgen.

Begin je net met het maken of volgen van een schema, probeer dan niet meteen alles te doen. Begin bijvoorbeeld met de dagelijkse taken. Als je daaraan gewend bent, kun je wekelijkse en later ook maandelijkse taken toevoegen.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.