Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Een schoon huis, dat willen we allemaal. Maar dat kost wel tijd en energie. Met deze tien tips wordt het schoonmaken en schoonhouden van je huis een klein beetje makkelijker.

1. Doe elke dag een beetje. Door de schoonmaaktaken over de week te verdelen, hoef je niet alles in een keer te doen en kan het makkelijk even tussendoor. Je gaat er minder tegenop zien en hoeft het niet uit te stellen omdat je te weinig tijd hebt.

2. Maak dingen direct schoon. Heb je iets geknoeid, maak het dan direct schoon. Even een doekje pakken is sneller dan drie dagen later proberen aangekoekt vuil los te krijgen.

3. Zorg dat je huis opgeruimd is. Om rommel heen schoonmaken of eerst opruimen voordat je gaat schoonmaken werkt niet. Je stelt het uit, het kost extra tijd of je maakt het maar half schoon omdat je om de rommel heen probeert te werken.

4. Houd het bij. Maak regelmatig schoon. Dan hoopt het vuil zich minder op en ben je sneller klaar.

5. Betrek je huisgenoten bij het schoonmaken. Je hoeft niet alles in je eentje te doen. Verdeel de taken.

6. Maak een huishoudschema zodat duidelijk is wat er gedaan moet worden, zowel voor jezelf als voor je huisgenoten.

7. Maak schoonmaken leuk(er) door er een gezellig muziekje bij op te zetten, er een spelletje van te maken (kun je het sneller doen en je eigen record verbreken?) of jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen. 

8. Maak het niet te ingewikkeld en te groot. In veel gevallen is dagelijks na het eten even de kruimels rondom de eettafel opzuigen net zo effectief als de hele kamer zuigen. Natuurlijk moet dat laatste ook gebeuren, maar dat hoeft meestal niet elke dag, hoewel er natuurlijk situaties zijn waarin dat wel handig is. Bijvoorbeeld met kleine kinderen of huisdieren. Hetzelfde geldt voor het verschonen van de bedden. Als je het prettig vindt kun je dat elke week doen, maar een keer in de twee weken is ook prima.

9. Houd alle schoonmaakmiddelen bij elkaar in een mandje of een emmer die je makkelijk mee kunt nemen door het huis. Dat voorkomt een hoop op en neer lopen en dus ben je uiteindelijk sneller klaar.

10. Tot slot, verlang van huisgenoten niet dat ze alles op jouw manier doen. Een ander maakt misschien op een andere manier schoon dan jij, maar dat betekent niet dat het niet schoon wordt. Je kunt een keer een tip geven, maar door voortdurend commentaar te leveren bereik je alleen maar dat ze minder gemotiveerd zijn om te helpen en schiet je je doel voorbij.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.