Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Heb je soms ook het gevoel dat je huis overvol is? Raak je gestrest bij het zien van je overvolle kasten? Dan is het hoog tijd om wat ruimte in je huis te creëren.

Je huis hoeft geen chaos te zijn om het gevoel te hebben dat je meer ruimte nodig hebt in huis. Overvolle kastplanken, het gevoel dat je meer hebt dan je nodig hebt of gebruikt of te veel decoraties kunnen je ook dat gevoel geven. 

Meer ruimte creëren

Meer ruimte creëer je natuurlijk eerst door alle overbodige spullen weg te doen. Een grote opruimactie is dan je eerste stap. Ga stuk voor stuk door al je spullen. Doe weg wat kapot is, wat je niet (meer) gebruikt en wat je niet meer mooi vindt. Deel daarna waar nodig je kasten opnieuw in. Ben je nu dat vervelende gevoel kwijt? Zo niet, dan is het tijd om te kijken waar er nu nog problemen zijn.

  • Allereerst kijken we naar de fysieke ruimte die er is. Passen je spullen ruim in je kasten of zijn die nog steeds overvol? In het laatste geval moeten er toch nog dingen weg of heb je meer opbergruimte nodig. Kijk echter uit met het aanschaffen van extra kasten. Doe dit alleen als je er nog voldoende ruimte voor hebt en je echt zeker weet dat je alle overbodige spullen de deur uit hebt gedaan. 
  • Ben je klein behuisd en heb je moeite om voldoende opbergruimte in huis te creëren? Ga dan op zoek naar meubels die extra opbergruimte hebben. Kies bijvoorbeeld voor een bank met een module die op te klappen is en waar je dingen in kunt opbergen. Zo zijn er ook salon- en eettafels met opbergruimte. 

Visuele rust creëren

Het kan ook erg helpen om visueel rust te creëren. Kies dus niet voor open kasten of kasten met glazen deurtjes, maar kies voor kasten met deuren of plaats er ondoorzichtige manden of dozen in. Als spullen uit het zicht zijn, oogt de kamer rustiger. Hetzelfde geldt voor decoraties. Een paar mooie dingen kunnen sfeer creëren. Maar veel (kleine) decoraties kunnen onrustig ogen. Groepeer kleinere dingen eventueel door ze bij elkaar te zetten. Ook dat creëert meer rust. Een andere oplossing is om het aantal decoraties te beperken en ze af en toe af te wisselen. 

Helpen al deze tips niet of heb jij meer last van een onrustige omgeving dan je huisgenoten? Probeer dan in ieder geval een rustig plekje voor jezelf te maken in huis. Bijvoorbeeld een hoekje van de kamer waar je graag zit. Dat kan het gevoel van onrust dat je hebt al voor een groot deel wegnemen.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.