Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In mijn vorige blog schreef ik over het doen van achterstallige schoonmaakklussen. Iets anders waar veel mensen tegenaan lopen vaak, zijn achterstallige taken. Hoe kun je deze het beste wegwerken?

 

Welke taken moet je doen?

Om te beginnen is het handig om een lijst te maken van alles wat je nog moet doen. Misschien wil je zelfs een aparte lijst maken voor je werk en je persoonlijke leven. Of misschien spelen die achterstallige taken maar op een van deze gebieden. Maak in ieder geval een lijst als je die nog niet hebt. Het is goed om een overzicht te hebben van wat er precies op je bordje ligt.

Nu je een lijst hebt, heb je overzicht. Maar de kans is groot dat de hoeveelheid taken groter is dan de tijd die je hebt. Er is tenslotte een reden waarom je deze dingen nog niet hebt gedaan. Bekijk de lijst nu eens kritisch en vraag je af welke dingen misschien niet (meer) nodig zijn. Streep deze dingen weg.

Bekijk de lijst daarna nogmaals en kijk of je dingen kunt delegeren. Op je werk houdt dat in dat je de taak aan een collega kunt geven. Thuis kun je misschien dingen door je partner of je kinderen laten doen. Maar je kunt ook dingen aan derden delegeren. Huur bijvoorbeeld een schoonmaakster in om je huis schoon te maken (of alleen voor een paar tijdrovende klussen) of bestel je boodschappen online en laat ze bezorgen.

Werk je taken weg

Hopelijk is je lijst nu al een stuk(je) korter. Kijk nu naar wat er nog over is. Schrijf achter alle taken de deadline (als die er is) en hoeveel tijd je denkt dat ze kosten. Voor alle taken die weinig tijd kosten reserveer je een dag(deel) waarop je ze zoveel mogelijk wegwerkt.

Voor de grotere taken ga je prioriteiten stellen. Wat is er op dit moment belangrijk? Wat heeft het meeste effect als je het doet of negatieve gevolgen als je het niet doet? Plan wanneer je deze taken gaat doen. Deel ze eventueel op in subtaken. Zorg dat je ongestoord kunt werken op het moment dat je ermee aan de slag gaat en laat je niet afleiden. Zet je e-mail en andere notificaties uit en leg je telefoon in een andere kamer. Zo kun je al je aandacht richten op de taak die je aan het doen bent en zul je sneller en beter werken.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.