Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 

Hoe kun je een achterstallig huishouden bijwerken? Die vraag krijg ik met enige regelmaat. Daarom zet ik het hier voor je op papier.

 

Het huishouden is nooit klaar

Het huishouden doen is een terugkerende taak. Sommige schoonmaakklussen moet je vaker doen dan anderen, maar het is nooit helemaal ‘klaar’. Zelfs niet als je je een dag in het zweet werkt en het hele huis onder handen neemt. Want vroeg of laat moet je toch echt weer gaan schoonmaken. Nu is vroeg meestal beter dan laat. Want hoe langer je wacht, hoe meer werk het is. Maar goed, je hebt te lang gewacht. Dat kan de beste overkomen. Soms heb je nu eenmaal andere prioriteiten. Maar wat nu?

 

Weer regelmaat in je huishouden brengen

De meest eenvoudige manier om het huishouden weer op te pakken, is door er weer regelmaat in te brengen. Dus, pak je normale huishoudschema (als je dat hebt), weer op. Begin in ieder geval met de dagelijkse dingen. Staat er nog een afwas van een week, werk die dan eerst weg en doe voortaan elke avond na het eten de afwas. Zijn je kasten leeg en puilen je wasmanden uit, draai dan zo mogelijk een paar wassen en houd het daarna dagelijks bij. 

Hetzelfde geldt voor de wekelijkse schoonmaakklussen en de dingen die minder vaak, bijvoorbeeld maar een keer per maand, hoeven. Pak het ook hier weer op. De eerste keer dat je weer eens grondig stofzuigt of de keukenkastjes schoonmaakt is het misschien veel werk. Probeer dan niet alles tegelijk te doen, maar pak met enige regelmaat, bijvoorbeeld elke dag of week, een klus op en houd het bij. Langzamerhand loop je dan je achterstand in.

 

Grote schoonmaak

Ben je op het punt dat je er helemaal genoeg van hebt, en heb je voldoende energie, dan kun je natuurlijk ook een dag een grote schoonmaak houden. Het risico daarbij is dat je daarna wekenlang geen stofdoek meer wilt aanraken. Maar doe vooral wat voor jou werkt. Pak in dat geval wel klus voor klus aan. Dus eerst zorgen dat je klaar bent met ramen lappen voor je de planten die je daarvoor uit de vensterbank hebt gehaald gaat verpotten. Dit voorkomt dat je hele huis aan het eind van de dag overhoop ligt doordat je met allerlei (schoonmaak)klussen bent begonnen, maar nog niets af hebt gemaakt. Het is daarbij ook efficiënter om het per klus aan te pakken en niet per kamer. Dus eerst het hele huis stofzuigen en dan pas de volgende klus, bijvoorbeeld afstoffen. Werk eventueel per verdieping als je een groot huis hebt.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.