Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Als ik samen met een klant opruimen, komt er bijna altijd wel een moment dat er ongebruikte spullen opduiken. Jij hebt er vast ook wel een paar in je kast liggen. Ooit vond je het mooi of handig, maar uiteindelijk heb je het kledingstuk nooit gedragen of het voorwerp nooit gebruikt. Het prijskaartje hangt er nog aan of het zit nog in de verpakking. Je had het blijkbaar dus niet nodig.

Maar je hebt er wel geld aan uitgegeven en dat maakt het moeilijk om weg te doen. Dus, wat doe je nu?

 

Ongebruikte spullen weg doen?

Er zijn twee mogelijkheden. Of je doet het weg of je gaat het alsnog dragen of gebruiken.

Besluit je het alsnog te dragen of te gebruiken, stel daar dan een termijn aan. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je het deze week nog draagt of gebruikt. Zo niet, dan gaat het alsnog weg.

Nu komen we dus bij de optie wegdoen. Is dat niet zonde van je geld? Misschien wel. Maar dat geld is al uitgegeven. Of je het voorwerp nu wel of niet gebruikt. Daar verander je niets meer aan. Het enige wat nu overblijft is dat het voorwerp ruimte in beslag neemt terwijl je er niets mee doet. Naast het geld dat het je gekost heeft, kost het je nu ook nog ruimte. En waarschijnlijk een hoop energie elke keer dat je het ziet en beseft dat je er nog steeds niets mee gedaan hebt. 

Maar waar moeten al die ongebruikte spullen naar toe?

Maar wat doe je als je besluit je ongebruikte spullen weg te doen? Gewoon weggooien is toch zonde?

Dat laatste is zeker waar en zou ik ook pas als laatste optie zien. Maar er zijn meer opties.

  • Als het erg waardevol is, kun je het proberen te verkopen. Stel hier echter ook een termijn aan om te voorkomen dat je het over een jaar weer tegen komt. Besluit het bijvoorbeeld deze week nog op internet aan te bieden en dat het binnen drie maanden verkocht moet zijn. Schrijf die datum desnoods in je agenda of plak er een briefje op. Is het dan nog niet verkocht, dan doe je het alsnog (gratis) weg.
  • Dingen die je niet verkoopt maar die nog wel in goede conditie zijn (en dat zijn ze waarschijnlijk want ze zijn nooit gebruikt) kun je naar een kringloopwinkel of weggeefwinkel geven. Grote dingen kun je vaak gratis laten ophalen door kringloopwinkels. Een alternatief is het plaatsen op een gratis weggeef pagina van Facebook. Misschien vind je op die manier iemand die het graag wil hebben.
  • Ken je iemand in je omgeving die je blij kunt maken met het je miskoop? Dan kun je het natuurlijk ook gewoon weggeven. Maar check van te voren wel even of diegene het ook echt wil hebben. Spreek af wanneer ze het komen halen of breng het zelf direct naar ze toe.

Kun je het voorwerp niet kwijt bij de kringloopwinkel en ken je niemand die het wil hebben? Dan is het heel erg jammer maar dan gaat het gewoon bij het afval. Blijkbaar heeft het voorwerp geen waarde meer. Jammer maar helaas. Stap er overheen en neem jezelf voor om volgende keer minder impulsief te zijn met je aankopen. Tips hiervoor vind je in mijn vorige blogpost.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.