Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je hebt je huis opgeruimd en je wilt het zo houden. Daarom neem je jezelf voor om niet meer zomaar nieuwe dingen je huis binnen te brengen en impulsaankopen te vermijden. Maar hoe doe je dat?

We kennen het allemaal. Je ziet iets en ineens ‘moet’ je het hebben. Of het nu om een truitje, de nieuwste gadget of iets voor je hobby gaat. Ineens weet je zeker dat dit het ding is dat je wilt en nodig hebt. En dan is het ook zo gekocht. 

 

Waarom doe je impulsaankopen?

Wil je dit soort impulsaankopen voorkomen, dan is het allereerst belangrijk dat je weet waarom je dit soort aankopen doet. Doe je het als je je depressief voelt of je verveelt om jezelf wat op te beuren? Gebeurt het op momenten dat je wat doelloos surft op het internet? Of wanneer je moe bent, hard gewerkt hebt en vindt dat je eigenlijk wel een beloning verdient?

Als je dit eenmaal weet, ben je meer verdacht op dit soort momenten en is het makkelijker om jezelf ervan te weerhouden iets te kopen. Ga in plaats daarvan iets anders doen. Ga naar buiten en maak een ommetje. Bel een vriendin. Ga douchen of in bad. Als het je maar afleidt van wat het ook is dat je wilde kopen. Helemaal ideaal is het als hetgeen je gaat doen je stemming ook nog eens verbeterd.

Maar wat als ik daarna nog steeds iets wil kopen?

Mocht je nog steeds vinden dat je dit ding nodig hebt of verdiend, dan werkt uitstel heel goed. Schrijf op wat je wilt hebben en zet er de datum bij. Vervolgens spreek je met jezelf een wachttijd af. Dus als je het over een week nog wilt hebben, dan mag je het kopen. Je kunt natuurlijk ook een andere periode kiezen, bijvoorbeeld twee weken of een maand. Maak de periode dat je wacht niet te kort, want dan werkt het niet meer zo goed. Als je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat je het over een uur mag kopen, denk je dat uur aan niets anders meer en koop je het na dat uur alsnog.

Wat ook heel goed kan werken, is het bedrag van je gewenste aankoop noteren en je af te vragen wat je voor dat bedrag zou kunnen kopen als je deze aankoop niet doet. Vaak besef je dan dat je je geld liever aan andere dingen uitgeeft.

Tot slot, ga je toch voor de bijl, wees dan niet te hard voor jezelf. Ga na waarom je toegegeven hebt aan je impuls, zodat je meer inzicht krijgt in je koopgedrag. Bedenk vervolgens een alternatief voor het geval de volgende keer dat je je in eenzelfde situatie bevindt. Zo zul je je impulsaankopen langzaam maar zeker onder controle krijgen.  

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.