Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

'Ik ben de enige die wil opruimen in dit huis…'.

Dat is een zin die ik vaak te horen krijg. En natuurlijk is het ontzettend vervelend als jij degene bent die zich irriteert aan de rommel en niemand anders moeite wil doen om op te ruimen.

Ik zou willen dat ik een toverstokje had om al je huisgenoten in een keer ook in de ‘opruimstemming’ te laten komen. Helaas heb ik dat toverstokje niet. Maar ik weet wel hoe je hier mee om kunt gaan. Alleen is het vaak niet wat mensen willen horen. Allereerst is dit het allebelangrijkste:

 

Geef het goede voorbeeld

Je kunt iemand niet dwingen om ook op te gaan ruimen. Misschien lukt het nog bij (jonge) kinderen, maar daarna houdt het op. Dus als jij besluit dat je voortaan het huis netjes wilt houden, zul je zelf moeten beginnen.

De positieve kant van het verhaal is dat goed voorbeeld goed doet volgen. Dus als jij consequent aan de slag gaat met opruimen, dan zul je merken dat je huisgenoten na een tijdje op zijn minst moeite gaan doen om het netjes te houden. Op de langere termijn gaan ze vaak zelf ook opruimen. Maar je moet wel wat geduld hebben voor het zover is.

 

Spullen van huisgenoten opruimen

In de tussentijd ga jij allereerst lekker je eigen spullen opruimen. Van de spullen van iemand anders blijf je af. Ook hier geldt weer dat je voor hele jonge kinderen natuurlijk een uitzondering maakt. Te kleine kleding of speelgoed waar ze nooit meer mee spelen kun je best voor hun uitzoeken en weg doen. 

Voor gezamenlijke dingen geldt dat je altijd overlegt voor je ze weg doet. Communiceer ook duidelijk over nieuwe opbergplekken als je dingen een andere plaats geeft. Breng desnoods labels aan, zodat iedereen weet waar dingen horen te staan nadat ze gebruikt zijn.

Blijven er spullen van je huisgenoten rondzwerven in algemene ruimtes zoals de huiskamer of de keuken? Reserveer voor ieder gezinslid een doos of een mand waar je hun rondzwervende spullen in kunt doen. Zo heb je die dingen snel opgeruimd als je je eraan gaat irriteren. Spreek verder met je huisgenoten af dat ze hun spullen op hun eigen kamer bewaren.

Tot slot wil ik je nog meegeven dat de aanhouder wint. Ga lekker door met opruimen, houdt de boel zelf netjes en stoor je niet teveel aan de spullen waar huisgenoten geen afstand van kunnen doen. Het kan even duren, maar uiteindelijk zullen ook zij de voordelen van een opgeruimd huis zien.

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis het Stappenplan Opruimen.