Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 Er kan een ware chaos in huis ontstaan als kinderen aan het spelen zijn. Niet erg, als het ook weer snel op te ruimen is. Daarom 10 tips om kinderspeelgoed op te ruimen.

1. Berg per categorie op. Dus alle autootjes bij elkaar, alle poppen, alle lego, etc. Je snapt het principe.

2. Berg alles zoveel mogelijk in bakken of manden op en label deze met een foto of plaatje van wat erin zit. Zo kunnen kinderen makkelijk zelf meehelpen en dingen op de juiste plek terug leggen.

3. Zorg dat kinderen zelf makkelijk bij hun speelgoed kunnen, zodat ze het ook zelf weer makkelijk terug kunnen leggen.

4. Maak er een gewoonte van om op een vast moment, bijvoorbeeld na het eten, even samen met je kind op te ruimen. Zo leert het opruimen en doordat het een vaste gewoonte wordt, levert het ook minder strijd op. 

5. Maak van het opruimen een spelletje. Kijk hoeveel je kunt opruimen tijdens het afspelen van een muziekje of maak er een wedstrijdje van en kijk wie de meeste dingen kan opruimen in een bepaalde tijd.

6. Houd rekening met de leeftijd van je kind. Hele jonge kinderen (vanaf een jaar of twee) kunnen prima opruimen als je het simpel houdt en als je het samen met hen doet. Geef eenvoudige opdrachten, zoals ‘doe alle blokken maar weer in de doos.’

7. Heeft je kind veel speelgoed, denk er dan eens over om het te roteren. Berg een deel van het speelgoed uit het zicht op. Zet het bijvoorbeeld op zolder neer. Wissel het speelgoed om de paar maanden om met ander speelgoed, zodat ze het gevoel hebben weer iets nieuws te hebben. 

8. Merk je dat je kind niet meer speelt met bepaald speelgoed? Doe het dan weg. Twijfel je, zet het dan gewoon een tijdje weg voor je het definitief weg doet. 

9. Handige opbergers zijn kratten op wieltjes die je ergens onder kunt schuiven, maar ook haken (op kindhoogte) aan de muur of opbergzakken die je op kunt hangen zijn erg handig.

10. Ruimtebesparend zijn de kindermeubels waar je dingen in op kunt bergen, zoals stoeltjes met opklapbare zitting waar dingen in opgeborgen kunnen worden of tafeltjes die ook als opbergkist dienen. 

Tot slot, onthoud het volgende: goed voorbeeld doet goed volgen. Je kind ziet heel goed wat jij doet. Als het jou je spullen ziet opruimen, zal het dit zelf ook eerder doen. Je kind leren opruimen terwijl je het zelf niet doet, zal op de lange termijn niet werken.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.