Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het voorjaar zit eraan te komen en zodra de temperatuur stijgt gooien we onze deuren en ramen weer open. Tijd voor een grote schoonmaak? Of toch maar niet?

Ik ken het gevoel zeker. De temperatuur stijgt, het zonnetje schijnt en na een lange winter binnen heb je het gevoel dat je huis wel een stevige opfrisbeurt kan gebruiken. Je krijgt de schoonmaakkriebels en wilt niets liever dan het huis een grondige schoonmaakbeurt geven. Maar is dat verstandig? Of eindig je aan het eind van de dag met een huis dat overhoop ligt en heb je maar de helft gedaan van wat je van plan was?

Te veel tegelijk willen doen

Het probleem is dat we ons vaak verkijken op dit soort grote klussen die we maar heel af en toe doen. Je schat de tijd die je nodig hebt te kort in en overschat juist de tijd die je hebt. Bovendien is schoonmaken zwaar werk en zul je na verloop van tijd waarschijnlijk moe worden waardoor je langzamer gaat werken of meer pauzes gaat nemen (of beide). In het ergste geval gooi je helemaal het bijltje erbij neer en laat je het helemaal zitten.

Hoe pak je een grote schoonmaak wel aan?

Toch is dat niet nodig. Natuurlijk, als je door het jaar heen alles bijhoudt, dan is zo’n grote schoonmaak helemaal niet nodig. Maar soms is dat bijhouden niet helemaal gelukt en zijn grotere schoonmaakklussen blijven liggen. Of wil je gewoon alsnog alles een grondige schoonmaakbeurt geven. En dat kan. Maar verwacht niet dat je alles in een dag kunt doen.

Pak het daarom ruimte voor ruimte aan. Begin vandaag bijvoorbeeld met de slaapkamer en morgen of volgende week de woonkamer. Heb je genoeg tijd en energie dan kun je elke dag een ruimte doen. Maar elke week een ruimte aanpakken kan natuurlijk ook prima. Dat voorkomt dat je halverwege de week instort en de rest laat zitten of erger nog, voorlopig een paar weken helemaal niets meer schoonmaakt.

Maak een plan (of gewoon een lijstje) en pak per keer een ruimte aan. Daarna streep je af welke ruimte je gedaan hebt en pak je de volgende keer een van de andere ruimtes op je lijstje. Het duurt iets langer, maar uiteindelijk heb jij ook alle ruimtes in je huis weer eens grondig schoongemaakt.

Vergeet tot slot niet alle ruimtes die je hebt gehad, in de tussentijd ook bij te houden door de gewone dagelijkse en wekelijkse klussen te blijven doen.

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan de gratis printable van het Basis Huishoudschema.