Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Er zijn talloze verschillende systemen voor het huishouden in omloop. Als je me vraagt wat de beste is, kan ik je daar geen antwoord op geven. Het beste systeem is namelijk dat wat het beste werkt voor jou. Maar wat is dan voor jou? Als je behoefte hebt aan meer structuur in je huishouden, dan kun je met willekeurig welk schema je maar wilt beginnen. Je hebt dan een basis die je na verloop van tijd kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Twee grote namen op het gebied van huishoudschema’s zijn Clean Mama en Flylady. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Het verschil is niet zo heel groot en zit hem vooral in de manier waarop ze het systeem hebben vormgegeven. Daarom eerst de overeenkomsten.

 

Overeenkomsten tussen Clean Mama en Flylady

Beide systemen werken met dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. De dingen die ze daarin onderbrengen verschillen enigszins, maar over het algemeen komen ze redelijk met elkaar overeen. Zo zie je onder andere dagelijks je bed opmaken, een was draaien en opruimen in beide systemen terug komen. 

 Clean Mama verdeelt de wekelijkse taken over de week.

Flylady stelt voor een uur per week te nemen voor de wekelijkse taken, maar geeft ook aan dat je in plaats daarvan ook elke dag een taak kunt doen. 

Verschillen tussen Clean Mama en Flylady

Het grootste verschil zit hem in het systeem voor de maandelijkse taken.

De maandelijkse taken zijn bij Flylady onderverdeeld in zones. Elke week doe je in een andere zone enkele extra klussen.

Clean Mama heeft per maand een overzicht van wat je moet doen die maand. Naast de schoonmaakklussen heeft ze ook elke maand een focus taak. Dat kan variëren tot het opruimen van je kasten tot het nadenken over wat je zou willen verbeteren aan je systemen. 

 

Wat is het beste systeem voor je huishouden?

Zoals ik aan het begin al zei, het beste systeem is het systeem dat werkt voor jou. Je kunt met een van deze systemen beginnen en er een tijdje mee werken. Voeg dingen toe die je zelf nodig vindt of laat dingen achterwege die voor jou niet belangrijk zijn. Probeer uit of je wekelijkse klussen liever over de week verdeelt of ze het liefst allemaal op een dag doet. Het belangrijkste is, dat je een tijd lang volgens een bepaald systeem werkt, totdat het een gewoonte wordt. Je gaat je huis dan min of meer vanzelf schoonhouden en rent niet continu achter de feiten aan.

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan de gratis printable van het Basis Huishoudschema, waarin alle taken staan die ik wekelijks doe.