Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 

Scholen dicht, dus de kinderen thuis en intussen zelf ook thuiswerken, dat valt niet altijd mee. Met iedereen thuis en uit zijn gewone ritme, ontstaat er gemakkelijk chaos om je heen. Omdat de lockdown hoogstwaarschijnlijk nog een aantal weken verlengd wordt, hier een aantal tips om de chaos onder controle te houden en zo het overzicht te bewaren.

 

Tips om het overzicht te bewaren tijdens de lockdown

  • Werkt iedereen aan de keukentafel en zwerven schoolboeken en werkspullen daarom overal rond? Geef iedereen een eigen mand of doos om alles in op te bergen. Geef iedereen een andere kleur of label ze duidelijk met namen of foto’s. Alles wat niet in gebruik is, gaat in de doos. Je kunt in de buurt van de keukentafel een plekje vrij maken om alle dozen neer te zetten of iedereen zijn spullen aan het eind van de dag laten meenemen naar zijn of haar kamer.
  • Ben je het overzicht kwijt over wie wanneer waar moet zijn, online of in het echte leven? Neem elk weekend even de tijd om een overzicht te maken en hang dat op een plek waar iedereen het kan zien. Ook hier kan met kleuren werken het makkelijker maken om te zien om wie het gaat. Gebruik bijvoorbeeld gekleurde pennen of markeerstiften en gebruik voor ieder gezinslid een andere kleur.
  • Ontstaat er teveel rommel in huis, ga dan eens gezamenlijk tien minuten opruimen. Het is een prima onderbreking van al het beeldschermwerk en laat je meteen even in beweging komen. Zet een timer en probeer met z’n allen zoveel mogelijk spullen op de juiste plek op te bergen. 
  • Worden je kinderen druk of merk je dat ze moeite krijgen zich te concentreren op hun schoolwerk? Ga een kwartiertje iets actiefs met ze doen, bij voorkeur buiten. Hinkelen, touwtje springen of een blokje om het huis rennen doen wonderen. Ook voor jezelf.
  • Ook het huishouden kun je samen met je kinderen doen. Laat ze, afhankelijk van hun leeftijd, zelfstandig een klein klusje doen of laat ze jou mee helpen. Geef peuters bijvoorbeeld een eigen stofdoek terwijl jij aan het afstoffen bent. Op die leeftijd vinden ze het geweldig om je na te doen. 

Hopelijk helpen deze tips je om de lockdown wat makkelijker door te komen. Bedenk ook dat het een ongewone situatie is, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Gaat de dag soms niet zoals je gepland of gehoopt had, maak je er dan niet al te druk over en leg je erbij neer dat niet alles altijd perfect gaat. Zeker niet in een situatie als deze.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.