Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Allereerst wens ik jullie allemaal een heel gelukkig en gezond 2021!

Nu de eerste volle werkweek van dit jaar van start is gegaan, zullen sommigen van jullie ook al begonnen zijn met het werken aan je goede voornemens of doelen. In mijn vorige blogpost heb je onder andere kunnen lezen dat een ‘no buy’ jaar een van mijn doelen is. Dit doel is geïnspireerd door het boek ‘The Year of Less.’ Ik heb dit boek zo’n anderhalf jaar geleden tijdens mijn vakantie gelezen en was direct enthousiast. Zowel over het boek als over het experiment. Want hoe vaak kopen we wel niet iets dat we niet echt nodig hebben?

 

Waarom een no buy jaar?

Als professional organizer kom ik regelmatig bij mensen die spullen gekocht hebben waar ze achteraf toch niet zo blij mee waren als ze eerst dachten. Dat heeft verschillende redenen. Dingen kunnen natuurlijk gewoon niet zo mooi of handig zijn als ze in eerste instantie lijken. Maar vaak is het ook iets anders. We kopen soms in een emotionele bui. We vervelen ons, zijn verdrietig, boos of juist heel blij. We vinden dat we wel iets voor onszelf verdienen. We zien een aanbieding van iets wat we eigenlijk niet nodig hadden, maar ineens weten we zeker dat we het moeten hebben. Kortom, er zijn heel veel redenen waarom we iets kopen en die niets met nut of noodzaak te maken hebben. En natuurlijk maak ik me zelf ook schuldig aan dit soort gedrag. Een goede reden dus om eens te kijken wat een jaar niets onnodigs kopen me oplevert. Wanneer voel ik de behoefte om iets te kopen? En wat gebeurt er als ik daar niet aan toegeef? Ook financieel is het aantrekkelijk, omdat ik op die manier (hopelijk) flink kan sparen voor een bepaald doel, dat ik hier nog niet wil noemen.

 

Regels voor een no buy jaar

Voor zo’n ‘no buy’ jaar zijn natuurlijk regels nodig, want hoe weet je anders of je je doel hebt gehaald? Die regels bepaal je zelf en kunnen voor iedereen weer anders zijn, maar het boek geeft je wel een aantal richtlijnen. Met behulp daarvan heb ik mijn regels vastgesteld. Die zijn heel simpel en niet al te uitgebreid. Mocht er meer nodig zijn, dan voeg ik die in de loop van het jaar toe.

 

Wel kopen

Wat ik wel kan kopen in het komende jaar, is alles wat essentieel is. Dus:

  • Boodschappen.
  • Toiletartikelen.
  • Medicijnen/benodigdheden voor de huisapotheek.
  • Alles wat ik gebruik en wat vervangen moet worden.

Daarnaast zijn we ons huis aan het opknappen, dus ook de dingen die daarvoor nodig zijn, mogen gekocht worden.

Ik mag geld uitgeven aan belevingen. Uitjes mogen dus. 

 

Niet kopen

Wat ik niet ga kopen is kort gezegd alles wat ik niet nodig heb. Een aantal dingen die ik hier specifiek wil noemen:

  • Ik heb een zwak voor notitieboekjes en heb er een hele stapel. Sommige zijn ooit in gebruik genomen, anderen nooit. Het afgelopen jaar heb ik geen enkel nieuw notitieboek gekocht, en dat wil ik zo houden totdat ik de boekjes die ik heb allemaal heb volgeschreven.
  • Het afgelopen jaar heb ik een nieuwe hobby ontdekt: kleuren. In principe heb je dan genoeg aan een kleurboek en een set(je) kleurpotloden, zou je denken. Maar ik heb het afgelopen jaar twee verschillende sets kleurpotloden, fineliners, gelpennen en twaalf kleurboeken aangeschaft. Nu moet ik daarbij zeggen dat veel daarvan betaald is van cadeaubonnen of verjaardagsgeld. Maar niettemin wil ik voorkomen dat dit een hobby wordt waarvoor ik maar nieuwe dingen blijf kopen. Materialen vervangen mag, extra kopen mag alleen van cadeaubonnen of verjaardagsgeld.
  • Cursussen. Ik ontwikkel mezelf graag en vind het daarom leuk om cursussen te volgen. Op dit moment ben ik nog met een aantal cursussen bezig. Zolang deze niet afgerond zijn, wil ik geen nieuwe cursussen beginnen of aanschaffen. Zelfs niet als het iets op een totaal ander gebied is.
  • Boeken. Ik lees tegenwoordig vooral e-boeken of leen boeken van de bibliotheek. Ik heb op dit moment een aantal ongelezen boeken op mijn e-reader staan. Voordat ik die allemaal heb gelezen, mag ik geen nieuwe boeken aanschaffen.

 

Uitzonderingen

Ik heb eigenlijk maar een uitzondering kunnen bedenken op bovenstaande regels, en die is eigenlijk al genoemd: cadeaubonnen. 

Ik doe mee aan een spaarprogramma waarmee je punten kunt verdienen met bewegen en die punten kun je inwisselen voor onder andere cadeaubonnen. Van deze bonnen mag ik iets kopen. Maar alleen voor het bedrag van de bonnen, niet iets wat net boven het bedrag uitkomt. Het afgelopen jaar merkte ik namelijk dat ik bij een bon van bijvoorbeeld € 20,00 net iets meer uitgaf. Het uiteindelijke bedrag werd dan bijvoorbeeld € 21,95 en dan betaalde ik die € 1,95 bij. Dat mag dit jaar dus niet meer. 

Gedurende het jaar zal ik af en toe een update geven over hoe mijn ‘no buy’ jaar verloopt. Hoe vaak dat zal zijn, is een beetje afhankelijk van hoe het verloopt (lees: hoeveel ik hierover te vertellen heb). Ben je nieuwsgierig geworden of wil je zelf ook eens een ‘no buy’ jaar proberen? Dan is het boek ‘The year of less’ een goed begin. Verder zijn er op You Tube talloze video’s te vinden van mensen die ook zo’n jaar gedaan hebben. Zoek even op ‘no buy year’ of ‘low buy year’.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.