Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Opruimen is voor veel mensen lastig. Terwijl in principe iedereen kan opruimen. Of het in ieder geval kan leren. Wat maakt opruimen zo moeilijk?

Problemen bij het starten met opruimen

Er zijn verschillende factoren die het opruimen moeilijker kunnen maken. Die doen zich ook in verschillende fases van het opruim proces voor.

 

Allereerst zijn er problemen die het moeilijk maken om te beginnen.

  • Als een berg opzien tegen de klus (want het is zo veel) en daarom niet beginnen.
  • Niet weten waar te beginnen.

 

Deze problemen zijn eenvoudig op te lossen. 

  • Een grote klus deel je in kleinere stukjes op. Dus het huis opruimen, wordt opruimen per kamer of een kast opruimen wordt per plank of lade. Door elke keer een beetje te doen, heb je uiteindelijk het hele huis gedaan.
  • Niet weten waar je moet beginnen zou geen probleem moeten zijn. Het belangrijkste is dat je begint, niet waar je begint. Dus kies een ruimte of een kast of begin gewoon met wat er op de vloer ligt. Begin klein, dat motiveert om verder te gaan. Dus een kastplank of een lade en niet meteen een hele kamer.

Problemen tijdens het opruimen

Dan zijn er de problemen tijdens het opruimen.

  • Je kunt niet beslissen wat je wel en niet bewaard.
  • Je raakt gedemotiveerd.

 

Ook deze problemen kunnen eenvoudig aangepakt worden.

  • Tijdens het opruimen moet je beslissingen nemen. Door vooraf beslisregels te maken over wat wel bewaard mag worden en wat niet, maak je dat al wat makkelijker. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je van alles wat je dubbel hebt 1 exemplaar weg doet of dat je alleen het laatste nummer van een tijdschrift bewaard.
  • Beslissingen nemen wordt ook moeilijker als je lang achter elkaar opruimt. Maak daarom je opruimsessies bij voorkeur niet langer dan een of twee uur. 
  • Te lang achter elkaar opruimen heeft ook invloed op je motivatie. Je wordt moe en hebt het gevoel dat je eerst een paar dagen bij moet komen. Vervolgens wordt het moeilijk om weer te beginnen omdat je nog heel goed weet hoe moe je van het opruimen werd. Kies daarom voor kortere maar regelmatige opruimsessies, bijvoorbeeld door elke dag een kwartier op te ruimen.
  • Je blijft het beste gemotiveerd als je ook resultaat ziet van je opruimacties. Maak daarom voor en na foto’s. Zo kun je zien hoe ver je al gekomen bent als je motivatie te wensen over laat. Schrijf voordat je begint eens voor jezelf op waarom je wilt opruimen. Wat wil je als eindresultaat? Nog eens terug lezen waarom je dit ook alweer wilde, kan je helpen om door te zetten als je het even niet meer ziet zitten.

 

Hopelijk helpen deze tips je op weg. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.