Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 

Opruimen is niet moeilijk. Hoewel veel mensen ermee worstelen, is het toch iets wat iedereen kan leren. De problemen die je ervaart tijdens het opruimen, hebben vaak niet zoveel met het opruimen zelf te maken, maar meer met de dingen eromheen. We weten niet waar we moeten beginnen, wat we moeten doen, wat we moeten houden en wat we weg moeten doen.  

 

Problemen bij het opruimen

Twee belangrijke problemen die mensen ervaren tijdens het opruimen zijn:

  • Geen beslissingen (meer) kunnen nemen of achteraf spijt krijgen van dingen die je weg hebt gedaan. Dit komt vooral voor als je te lang achter elkaar opruimt. Je kunt dan moeilijker beslissingen nemen en maakt eerder foute beslissingen.
  • Geen systeem hebben. Je haalt alles overhoop en hebt vervolgens geen tijd of energie meer om alles weer terug te zetten. Met als resultaat dat de puinhoop groter is dan voor je begon. Of je pakt lukraak wat dingen die je verplaatst of weg doet, ziet geen resultaat en staakt je opruim pogingen.

 

De juiste aanpak tijdens het opruimen

Hoe moet je dan wel opruimen? Kort gezegd, doe je het volgende.

  • Maak vooraf beslisregels. Dat maakt het nemen van beslissingen tijdens het opruimen makkelijker.
  • Bereid het opruimen goed voor.
  • Werk volgens een systeem. Door een duidelijk en goed systeem te gebruiken, blijf je tijdens het opruimen overzicht houden en verzand je niet in chaos.

Denk je nu, ja leuk, maar hoe doe ik dat dan? Beslisregels maken en volgens een goed systeem werken? Dan heb ik iets voor je. De gratis mini-cursus opruimen. Je kunt hem hier downloaden.

In deze mini-cursus leg ik uit wat beslisregels zijn en geef ik je een aantal handige voorbeelden. Natuurlijk vertel ik je ook hoe je het opruimen goed voorbereid en wat mijn systeem bij het opruimen is. Zo weet jij precies hoe je te werk moet gaan tijdens het opruimen van je huis.

Veel succes!