Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Opruimen betekent vaak niet alleen dingen ordenen, maar ook dingen weg doen. Dit laatste is nodig omdat we vaak teveel spullen in huis hebben. De hoeveelheid spullen die we hebben groeit vaak ongemerkt. We kopen of krijgen nieuwe dingen, maar doen oude dingen niet weg. En ineens heb je een ‘vol’ huis.

Dingen waar we (vaak) teveel van hebben

Heb je geen zin in een grote opruimsessie maar heb je het gevoel dat er toch wel het een en ander weg zou kunnen? Kijk dan eens naar onderstaand lijstje met dingen waar we vaak (te) veel van hebben en waar best een aantal dingen van weg kunnen.

  • Kleding. Met name vrouwen hebben in verhouding vaak veel kleding. Kijk eens kritisch naar je kleding. Wat draag je wel en wat niet? Wat past en wat niet? Kleding die je (bijna) nooit draag en kleding die je niet meer past, kun je beter weg doen. Dat geeft ruimte in je kast zonder dat het gevolgen voor je heeft.
  • Daarnaast hebben mensen met kinderen vaak nog kinderkleding waar je kinderen al lang uitgegroeid zijn. Bewaar je het voor een jonger kind, dan is het geen probleem. Maar is ook de jongste eruit gegroeid en is de kans klein dat er nog een volgend kind komt, dan kan ook deze kleding weg.
  • Pennen. In veel huishoudens zwerven er tientallen pennen door het huis. Gooi alle pennen die het niet meer doen of die niet lekker schrijven weg. Kijk wat je overhoud. Vaak is dat nog meer dan je ooit gaat gebruiken. Doe in dat geval een deel van je pennen weg. 
  • Notitieboekjes. Als je net als ik bent, heb je een hele voorraad notitieboekjes. Is dat het geval, gebruik ze dan op voor je nieuwe aanschaft of geef er een aantal weg.
  • Papieren. Vaak bewaren we allerlei papieren die we niet meer nodig hebben. Ga daarom af en toe eens kritisch door je stapel papieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gebruiksaanwijzingen of garantiebewijzen van apparaten die je niet meer hebt. Voor veel andere papieren geldt, dat je alles wat je nodig hebt voor je belastingaangifte vijf jaar moet bewaren (voor ondernemers zeven jaar). Alles wat ouder is kan dus weg. Van dingen als je pensioenoverzichten hoef je alleen de laatste te bewaren.

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer dingen die je weg kunt doen. Kijk gewoon eens rond tijdens je dagelijkse bezigheden en vraag je af of je niet heel van een bepaalde categorie hebt. Doe weg wat je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt. Dan heb je op een makkelijke manier binnen de kortste tijd wat meer ruimte en lucht in je huis.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.