Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Zwerven jouw vakantie spullen ook nog ergens in huis rond? Of staan je kampeerspullen zelfs nog ergens onuitgepakt in een hoekje? Dan wordt het hoog tijd om ze op te ruimen.

Waarom zijn je vakantie spullen nog niet opgeruimd?

Laten we eerst eens kijken naar de reden waarom je vakantie spullen nog niet opgeborgen zijn. Ben je er gewoon nog niet aan toegekomen of is er een andere reden? Is er (nog) geen vaste opbergplek voor of is deze plek juist lastig te bereiken? Voor al deze problemen zijn oplossingen te vinden. Met deze tips hoef je het opruimen van de vakantie spullen nooit meer uit te stellen.

Allereerst even dit. Heb je uit ‘luiheid’ de spullen nog niet opgeborgen? Dan is de oplossing vrij simpel. Geef jezelf een schop onder je … en doe het alsnog. Zorg ervoor dat alles schoon en droog opgeborgen wordt, om schimmel en andere narigheid te voorkomen. 

En dan hier de beloofde opbergtips:

  • Is de opbergplek lastig te bereiken? Kijk dan eens of dat te veranderen is. Spullen die je maar een of twee keer per jaar nodig hebt, kun je heel goed op een wat moeilijk bereikbare plek opbergen. Maar het moet niet zo lastig zijn dat je er daardoor tegenop gaat zien om ze te pakken of weer op te bergen. Wat opgergtips:
  • Berg alles zoveel mogelijk bij elkaar op. Dat maakt pakken en weer wegzetten eenvoudiger.
  • Zorg dat zware spullen niet te hoog staan. Niet alleen wordt pakken en wegzetten zwaarder, maar je loopt ook het risico dat er ongelukken gebeuren. Je laat eerder dingen vallen en riskeert rug- en schouderklachten.
  • Zet geen andere dingen voor je vakantie spullen. Hoewel het soms een oplossing voor ruimtegebrek lijkt, leidt het uiteindelijk alleen maar tot heel veel irritatie en uitstelgedrag als je eerst van alles opzij moet zetten om bij de spullen die je nodig hebt te kunnen komen.

Een goede opbergplaats voor je vakantie spullen

Heb je nog geen vaste opbergplek voor je spullen, bijvoorbeeld omdat ze nieuw zijn of omdat je gewoon nooit een goede plek hebt kunnen vinden? Dan volgen hier nog enkele tips:

  • Zolders, bergingen, schuurtjes of garages zijn een uitstekende plek om dingen die je maar een paar keer per jaar gebruikt op te bergen. Zorg er echter wel voor dat je spullen niet gaan schimmelen in vochtige ruimtes. Dat kun je doen door ze in goed afgesloten plastic dozen op te bergen.
  • Label je dozen, zodat je weet wat er in elke doos zit. Heb je veel dozen, nummer ze dan en maak een lijst waarop je bijhoudt wat waar in zit.
  • Kijk ook nog even naar de tips hierboven. Berg gelijksoortige spullen zoveel mogelijk bij elkaar op en zet zware dingen niet te hoog.

Met deze tips moet het opbergen van je vakantie spullen niet al te moeilijk meer zijn. Maar het opbergen van deze dingen geeft me wel altijd het gevoel dat de vakantie definitief voorbij is. Heb jij dat ook? Vergeet dan vooral niet nog wat na te genieten door het ophalen van herinneringen of het bekijken of inplakken van je vakantiefoto’s.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.