Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Marie Kondo adviseert in haar boek ‘Opgeruimd’ om alle kleding die je hebt bij elkaar te bewaren. Dat betekent dus dat je alle kleding bij elkaar in een kast hebt en geen gescheiden zomer- en wintergarderobe bewaart. Maar is dat echt een handige manier?

Voor- en nadelen van alle kleding bij elkaar opbergen

Het voordeel van het op deze manier opbergen van je kleding, zie ik ook wel. Je hebt overzicht en ziet meteen wat je hebt. Bovendien heb je alles bij de hand als het weer erg wisselt. Een koude zomerdag? Geen probleem, er liggen ook truien in je kast. Een warme vroege voorjaarsdag? Je t-shirts met korte mouwen liggen voor het grijpen. Ideaal dus, zou je zeggen, alles bij elkaar.

Het probleem is echter dat niet iedereen hier voldoende kastruimte voor heeft. Natuurlijk zou je met een minimale garderobe kunnen werken. Dan is kastruimte waarschijnlijk geen probleem. Maar ben je niet super minimalistisch, en is je kastruimte beperkt, dan is het ergens anders opbergen van je seizoenskleding een goede oplossing. Bovendien heeft het als bijkomend voordeel dat je alles minstens een keer per jaar door je handen laat gaan. Het wisselen van de seizoenskleding is een uitstekend moment om te beslissen of je dingen wilt bewaren of toch maar weg doet. 

Naast seizoenskleding heb je misschien ook nog andere kleding die je apart wilt opbergen. Kinderkleding waar je kind uitgegroeid is maar die je wilt bewaren voor een jonger kind bijvoorbeeld. Deze kleding kun je uitstekend op maat op een andere plek opbergen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld zwangerschapskleding. Haal het na je zwangerschap gerust uit je kast en berg het ergens anders op tot een eventuele volgende zwangerschap.

Houd het aantal opbergplekken voor kleding echter wel beperkt. Bewaar alles wat niet in jouw kledingkast of de kledingkasten van je gezinsleden ligt, allemaal bij elkaar op een plek. Een aparte doos voor elk gezinslid is handig. Label de dozen of plak er een foto op, zodat je snel kunt zien wiens kleding in welke doos zit.

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.