Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het jaar is alweer bijna op de helft. Tijd voor een evaluatie van de doelen die je aan het begin van het jaar gesteld hebt. Zijn ze nog relevant, ben je op de goede weg of moeten er dingen veranderen?

Omstandigheden veranderen

Aan het begin van het jaar stel je doelen voor het hele jaar. Maar soms overzie je niet wat er in dat jaar gaat gebeuren. Er doen zich onverwachte dingen voor, situaties veranderen of andere dingen lijken ineens belangrijker. Daarom is het goed om door het jaar heen je doelen te evalueren en waar nodig bij te stellen of te veranderen.

Vooral nu, na de lockdown en de voortdurende problemen met het corona virus, is de kans groot dat sommige van je doelen niet meer van toepassing zijn of op dit moment niet uitgevoerd kunnen worden. Daarom is het slim om te kijken of je deze doelen kunt aanpassen of veranderen. Misschien zet je bepaalde dingen ‘in de wacht’ en wil je ze op een later moment uitvoeren. En komt er daardoor ruimte vrij voor andere dingen. Kijk er eens kritisch naar en vraag je daarbij ook af welke nieuwe kansen er nu voor je zijn. Het schrappen van doelen hoeft niet perse negatief te zijn. Het schept ook ruimte voor andere dingen.

Evaluatie van mijn doelen

In de PowerSheets doe je elke drie maanden een ‘goal refresh’. Je evalueert je vooruitgang op verschillende levensgebieden en kijkt opnieuw naar je doelen. Zijn die nog steeds hetzelfde? Of wil je dingen veranderen?

De PowerSheets planner heeft ruimte voor acht doelen. Die acht doelen heb ik daarom globaal benoemd. Onder die doelen heb ik vervolgens een heleboel projecten gezet die me helpen dat doel te bereiken. Uiteindelijk is er in het grote plaatje niet zo heel veel veranderd, maar wel het een en ander in de projecten. Zo was een van mijn subdoelen een aantal Lange Afstandswandelingen doen. Dat heb ik nu geschrapt omdat ik niet onnodig met het OV wil reizen. Voor dit project (dat onder het hoofddoel gezondheid valt) heb ik geen ander subdoel geformuleerd. Wel is het min of meer automatisch vervangen door een nieuwe hobby: kleuren. Ik heb gemerkt dat dit minstens net zo ontspannend en rustgevend werkt.

Veranderd doel

Een doel wat ik wel veranderd heb, is het doen van vrijwilligerswerk. Met alles wat er nu gaande is, zie ik het er niet van komen om daar dit jaar nog mee te beginnen. Ik heb lang nagedacht over iets wat hiervoor in de plaats zou kunnen komen. En of ik dit doel wel wilde vervangen door iets anders. Uiteindelijk was het antwoord op die laatste vraag ja. Maar het is wel iets heel anders geworden. Ik wilde iets leuks en iets uitdagends. Daarom ben ik begonnen met een 101 in 1001 lijst. 101 dingen in 1001 dagen doen. Een doel dat dit jaar dus overstijgt. Maar ook een doel waar ik heel veel projecten op verschillende gebieden van mijn leven in kwijt kan. De lijst is inmiddels klaar en is een mix van snelle, makkelijk te behalen doelen en langere termijn doelen. De laatste zes maanden van dit jaar hoop ik alvast een aantal doelen van die lijst te kunnen afstrepen. En wie weet, misschien heb ik hem wel helemaal afgewerkt in maart 2023?

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.