Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ik houd ervan om de gewone dagelijkse dingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een van de dingen die daarbij helpt is menuplanning. Mijn man en ik plannen onze maaltijden per week en bestellen dan alle boodschappen online. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar ook een hoop ergernis en stress omdat je op het laatste moment nog een maaltijd moet zien te bedenken en te maken.

Voordelen van menuplanning

De voordelen van menuplanning zijn voor mij overduidelijk. Mocht het je nog teveel werk lijken, kijk dan eens naar onderstaand rijtje.

  • Je bespaart tijd (ook als je niet online bestelt maar alles zelf haalt in de winkel) omdat je alle boodschappen in een keer kunt doen.
  • Je bespaart geld omdat je geen voedsel verspilt. Je baseert je planning op wat je nog in huis hebt en doet boodschappen op basis van de maaltijden die je plant.
  • Je bespaart jezelf een hoop stress doordat je niet op het laatste moment nog een maaltijd hoeft te bedenken.

Als een week vooruit plannen je lastig lijkt, dan kun je dit natuurlijk ook voor een kortere periode doen, bijvoorbeeld drie dagen.

Maaltijdplanning met Trello

Je kunt je menu natuurlijk op papier plannen. Maar zelf en ik een grote fan van het digitaal plannen via Trello.

Mijn planning in Trello ziet er super simpel uit en dat is het in feite ook.

Ik heb een bord dat ik ‘Recepten’ heb genoemd, maar in feite staat hier ook mijn menuplan. Op onderstaande foto zie je hoe dat eruit ziet in Trello.

De linker lijst is mijn lijst met recepten. Hier bewaar ik recepten die ik lekker vond en nog eens wil maken. Het is een bron van inspiratie wanneer ik mijn weekmenu plan. Ik heb nu alles in een lijst staan, maar je kunt natuurlijk ook heel goed meerdere lijsten maken en de recepten zo sorteren op soort. Bijvoorbeeld vlees, vis, vegetarisch.

De lijst daarnaast is mijn menuplan voor de huidige week. Elke kaart bevat een recept en bij de omschrijving van de kaart vul ik de link naar het online recept in. Als het een recept uit een kookboek of iets dergelijks betreft, zet ik in de omschrijving waar het recept te vinden is.

Zoals je op de foto kunt zien, heb ik geen weekdagen bij de recepten staan. Dat doe ik bewust niet, omdat ik het fijn vind om nog wat te kunnen schuiven met de recepten.  Zodra ik een van de menu’s gemaakt heb, verplaats ik de kaart naar de linker kolom. In de kolom met het huidige weeknummer (hier week 26)  staan dus steeds alleen de recepten die ik die week nog ga maken. In dit geval staan er maar drie recepten in omdat mijn man ook nog een aantal keren kookt. In mijn agenda noteer ik elke week op welke dagen ik moet koken.

Aan het eind van de week begin ik met het maken van een menu voor de volgende week. Dan maak ik een nieuwe lijst naast de huidige (hier week 26) en zet daar nieuwe kaarten in of verplaats kaarten uit de receptenlijst naar de nieuwe lijst. 

Het voordeel van plannen in Trello is voor mij het visuele overzicht en het gemak waarmee je kunt schuiven met kaarten. Eet ik deze week onverwacht een keer niet thuis, dan schuif ik een van de maaltijden gewoon door naar volgende week.

Een Trello account is gratis en je hebt de basisbeginselen zo onder de knie. Bovendien kun je ook een app op je telefoon downloaden. Op die manier kun je altijd snel even je menuplanning raadplegen of nieuwe recept ideeën noteren

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.