Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Hoewel mannen en vrouwen in veel gevallen zeggen te streven naar een eerlijke verdeling van huishoudelijke taken, blijkt dit in de praktijk nogal tegen te vallen. Met name op het moment dat er kinderen komen, blijken vrouwen bijna vanzelfsprekend meer taken op zich te nemen. Waarom zijn vrouwen toch geneigd meer te doen in het huishouden en wat kun je hiertegen doen?

 

Oorzaken scheve taakverdeling in het huishouden

Er zijn verschillende oorzaken voor de scheve taakverdeling in het huishouden. Hieronder noem ik er enkele.

  • Na de bevalling van het eerste kind, ontstaat er soms een scheve taakverdeling omdat de vrouw in de periode na de bevalling het meeste thuis is en daardoor meer huishoudelijke taken op zich neemt. Gaat ze weer werken, dan is het voor beide partners vaak al een gewoonte geworden dat de vrouw deze taken doet en blijft zij het doen.
  • Daarnaast voelen vrouwen  zich over het algemeen eerder verantwoordelijk voor het huishouden en pakken taken eerder op. Mannen sputteren vervolgens weinig tegen.n 
  • Met die gevoelde verantwoordelijkheid, eigenen vrouwen zichzelf soms ook meer expertise toe in huishoudelijke zaken. Ze vinden dat hun partner de taak zelf niet goed uitvoert en nemen het dan over of geven het niet uit handen. En eerlijk gezegd herken ik dat. Met name de was doen is ‘mijn’ taak geworden, omdat ik regelmatig kritiek had op de manier waarop mijn man het deed. Nu doet hij weer andere dingen, dus op zic kan ik hiermee leven, maar het is een voorbeeld van hoe je jezelf extra werk kunt bezorgen. 
  • Een andere oorzaak is het aantal uren dat beide partners buitenshuis werken. Degene die het meest werkt, doet vaak het minst in het huishouden. En vaak is de vrouw degene die het minste aantal uren betaald werk doet. 
  • Tot slot willen veel vrouwen geen discussie over het huishouden starten. Ze willen niet zeuren of kinderachtig overkomen. Maar als jij degene bent die vindt dat je veel meer in het huishouden doet dan je partner en daar ontevreden over bent, zal de bom uiteindelijk barsten en is een ruzie onvermijdelijk. 

Een eerlijke taakverdeling in het huishouden

Hoe zorg je dan wel voor een eerlijke taakverdeling? En wat is een eerlijke taakverdeling?

Als beide partners tevreden zijn met de verdeling van het huishouden zoals die nu is, dan is dat prima en maakt het niet zo heel veel uit of de een iets meer doet dan de ander. Heeft een van beiden echter het gevoel dat er iets scheef zit, dan is het goed om er samen nog eens naar te kijken. En ja, het is dan prima om rekening te houden met het aantal uren dat jullie werken. Ben je thuisblijfmoeder en werkt je partner 40 uur in de week? Natuurlijk is het dan logisch dat jij een groot deel van het huishouden doet. Maar het hoeft niet te betekenen dat je alles doet.

Wil je een beter beeld krijgen van de taakverdeling in jullie huishouden? Maak dan een overzicht waarin je opschrijft wie wat doet en hoeveel tijd ieder hier afzonderlijk aan besteed. Op basis van deze lijsten kom je makkelijker tot een eerlijke taakverdeling. Zeker als je ook het aantal uren dat jullie werken, mantelzorg verlenen of vrijwilligerswerk doen meeneemt. Op die manier kun je het huishouden naar rato verdelen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.