Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

In de wintermaanden zijn mijn man en ik aan de slag gegaan met ons huis. Met name de hal heeft een complete metamorfose gekregen, maar ook de woonkamer hebben we aangepakt. Mocht jij ook aan de slag willen met jouw huis, dan geef ik je hier wat tips en laat ik je zien hoe wij het aangepakt hebben in onze hal.

 

Stap 1 - Maak een lijstje van klussen en stel prioriteiten

Het begon allemaal met een lijstje wat er in huis moest gebeuren. We wisten zo uit ons hoofd een aantal dingen op te noemen, maar we hebben ook nog even een rondje door het huis gelopen. Dat leverde nog een aantal dingen op. 

De volgende stap was beslissen wat op dit moment het belangrijkste voor ons was. Dat was de hal. Je ziet het op de foto niet, maar er begon verf af te bladderen op plekken waar er tegen de muren gestoten was en ook de deuren waren hoognodig aan een nieuwe verflaag toe. Naast de voordeur was een plankje dat lelijk werd, we vonden ons sleutelkastje niet meer handig en ook niet meer mooi en we waren toe aan andere decoraties aan de muur. En o ja, de deurmat moest ook vervangen worden. Kortom, alles bij elkaar best een klus.

 

Stap 2 - Beslis wat je wilt

Hadden we in eerste instantie nog het idee om er gewoon een nieuwe verflaag op te doen, al snel begonnen we te praten over andere kleuren in de hal. We hadden witte muren, grijze deuren en als accentkleuren donkerrood en grijs. We zochten op internet naar ideeën en waren al snel helemaal weg van een hal met gele muren, witte deuren en zwart-wit foto’s aan de muur. 

De volgende stap was het zoeken van de juiste kleur geel. Manlief haalde wat kleurstalen in de bouwmarkt en al snel waren we eruit. 

Stap 3 - Maak een lijstje van de materialen die je nodig hebt en schaf ze aan

We hadden dus verf nodig. Geel, wit en een beetje grijs. Meet van te voren de te schilderen oppervlakten op om een idee te krijgen van de hoeveelheden verf die je nodig hebt.

Denk ook aan kwasten, terpentine, afplaktape en eventueel plastic om vloeren of meubels mee af te dekken.

 

Stap 4 - Plan een dag waarop je aan de slag gaat

Neem een dag waarop je voldoende tijd hebt om te schilderen. Spullen van de wand halen en afplakken kun je eventueel al een avond van te voren doen, zodat je de volgende dag direct aan de slag kunt. De hal kostte wat het schilderwerk betreft veel meer tijd dan we gedacht hadden. Zorg dus voor wat ruimte in je planning.

Stap 5 - Begin

En dan is het een kwestie van gewoon aan de slag gaan op de geplande dag. Wij hebben dit project stap voor stap aangepakt. Eerst het schilderwerk, daarna alle kleinere klussen. 

De kleinere klussen, zoals het uitzoeken en bewerken van foto’s, kopen van fotolijsten en deurmat en dergelijke, hebben we veelal tussendoor gedaan. Deze klussen kosten niet zo heel veel tijd en zijn makkelijk in een uurtje te doen. Het belangrijkste tijdens dit project was dat we een overzicht hadden gemaakt van de klussen die gedaan moesten worden en de taken hadden verdeeld. Zo is duidelijk wie wat doet, wat er al gedaan is en wat er nog moet gebeuren. Als er (onverwachte) nieuwe klussen bij kwamen, werden die gewoon aan de lijst toegevoegd. Zo vonden we de manden die we in de hal hadden niet meer passen bij de kleur van de wanden en besloten we deze over te spuiten in een andere kleur.

Hopelijk heb je met dit artikel wat inspiratie en ideeën opgedaan voor het aanpakken van je eigen (klus)project. 

 

P.S.

Wil je meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis de Braindump Lijst, waarmee je alles wat je nog moet doen uit je hoofd en op papier zet.