Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Op dit moment ligt het leven van veel mensen overhoop. Je vroegere dagstructuur is volledig overhoop gegooid. Kinderen thuis, jij en/of je partner werken misschien ineens van huis en alle (sport)clubs en andere routines buitenshuis gaan ineens niet meer door. Inmiddels modder je al een paar weken aan, maar het duurt zeker nog een paar weken voor de scholen weer open gaan en wie weet wanneer alles weer ‘normaal’ wordt? Mocht het je nog niet gelukt zijn om te midden van alle chaos een nieuwe dagstructuur te creëren (wat helemaal niet zo gek is), dan helpt dit artikel je op weg.

Stappenplan nieuw dagschema

Het maken van een nieuwe dagstructuur wanneer de oude plotseling verdwenen is, kan in de huidige situatie lastig zijn. Niet alleen moet je opnieuw structuur aanbrengen in je bezigheden, je activiteiten zijn waarschijnlijk ook heel anders dan voorheen. Een nieuw schema maak je het makkelijkst door een vel papier te pakken en het in vier kolommen te verdelen. Dit kan natuurlijk ook digitaal in een Word document of iets dergelijks. Of je gebruikt de gratis printable die ik speciaal hiervoor heb gemaakt.

Stap 1

In de eerste kolom komen de tijden. Maak blokken van een half uur of een uur, net wat jij het makkelijkst vindt. Begin dan in de tweede kolom met het invullen van je oude dagindeling. Hoe laat stond je normaal gesproken op? Wat deed je dan? Hoe laat bracht je de kinderen naar school? Maak een overzicht van een doorsnee weekdag zoals die er meestal uit zag.

Stap 2

Nu maak je in de derde kolom een overzicht van de huidige situatie. Vul in hoe laat je wat doet. Heb je op dit moment (nog) geen vaste dagstructuur, vul dan in de loop van de dag in wat je hoe laat doet.

Stap 3

Je hebt nu een overzicht van de oude situatie en de huidige situatie. Nu wordt het tijd om de gewenste situatie in te vullen. Hoe zou je, nu je gebonden bent aan de huidige maatregelen, je dag het liefste indelen? Op welke tijden help je je kinderen met het huiswerk? Wanneer kun je zelf het beste werken? Welke activiteiten wil je nog meer in je dag hebben? Vul het in op je schema. Als je tevreden bent, ga je proefdraaien. Je gaat een dag lang je schema volgen. Lukt dit? Natuurlijk krijg je te maken met opstartproblemen en is het helemaal niet erg als alles niet precies volgens het schema verloopt. Maar misschien zijn er ook zaken ingeslopen die niet handig zijn. Doe zo nodig aanpassingen als je merkt dat activiteiten beter op een ander tijdstip gepland kunnen worden of wanneer je meer tijd voor dingen nodig hebt.

Als je tevreden bent over het nieuwe schema, dan kun je op pagina twee van de printable het nieuwe schema invullen en eventueel ophangen, zodat iedereen kan zien hoe de dag eruit gaat zien. En natuurlijk kun je dit stappenplan opnieuw gebruiken als de situatie weer verandert. Tot slot nog een laatste tip. Wil je voorkomen dat elke dag er hetzelfde uitziet en gedurende de week wat variatie aanbrengen in je dagindeling? Print het schema dan meerdere keren uit en maak voor elke dag een ander schema.