Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Met het scheiden van afval ontstaan er vaak opstoppingen in huis. Niet iedereen scheidt zijn afval en niet iedereen maakt daarin dezelfde keuzes. Daarom neem ik ons eigen huishouden maar even als voorbeeld, in de hoop dat je er wat aan hebt. 

 

Soorten afval

Afval dat (in ons huishouden) gescheiden wordt:

  • Gft-afval
  • Plastic
  • Papier
  • Glas
  • Statiegeldflessen
  • Chemisch afval: batterijen, spaarlampen, printer cartridges etc.
  • Restafval

 

Afvalbakken in de keuken

Hoe scheiden wij dat afval en wanneer verlaat het ons huis? In de keuken hebben we maar liefst drie prullenbakken:

  • Een kleine prullenbak voor het gft-afval: deze wordt regelmatig meegenomen naar de moestuin en daar geleegd in de compostbak.
  • Een grote prullenbak voor het plastic: deze wordt doorgaans geleegd als hij vol is (ongeveer 1x per week) en als we de deur uitgaan meegenomen naar de verzamelcontainer.
  • Een kleine prullenbak voor het rest-afval: deze wordt eveneens geleegd als hij vol is (ook ongeveer 1x per week) in de ondergrondse container voor onze flat.

 

Afval naast de voordeur

Al het andere afval wordt naast de voordeur verzameld, zodat het makkelijk mee te nemen is als je boodschappen gaat doen. Dit ziet er als volgt uit:

  • Een mand (met deksel) voor oud papier: in de mand past precies de boodschappenmand waarin we het oud papier verzamelen en dus automatisch meenemen zodra we boodschappen gaan doen. Zitten we in een periode waarin we vaak meteen uit het werk boodschappen doet, dan wordt deze mand dus niet geleegd en legen we hem alsnog als hij helemaal vol zit.
  • Een mand (met deksel) voor glas en statiegeldflessen: deze bewaren we bij elkaar en dat houdt in dat het uitgezocht moet worden als je ze meeneemt naar de winkel. Daardoor niet de beste oplossing, maar nog een mand/bak plaatsen vonden we ook geen optie. Ook deze mand wordt regelmatig geleegd, hoewel daar geen echte regelmaat in zit. Als hij vol is, wordt er hoe dan ook actie ondernomen.
  • Een klein mandje op een plankje naast de voordeur: chemisch afval (batterijen, spaarlampen, printer cartridges etc.). Dit is echt een verzamelplaats voor klein chemisch afval en als er een voorraadje in ligt wordt het meegenomen. Je kunt deze dingen bij de meeste supermarkten inleveren, dus dat gaat meestal gewoon mee met het boodschappen doen. Zijn er toch dingen die we niet kwijt kunnen, dan maak ik graag gebruik van de chemokar die een keer per maand vlak bij ons huis staat. Hiervoor is echter wat meer planning nodig, want je moet er wel precies dat half uurtje dat hij er staat langs gaan en dus ook in de gelegenheid zijn om het in te leveren. Een andere mogelijkheid is altijd nog het zelf inleveren bij de milieustraat.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.