Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Na lang aandringen van mijn man, hangt ons wekelijkse huishoudschema sinds kort aan de binnenkant van een kastdeur. Het schema zat altijd al in mijn huishoudmap en vooral ook in mijn hoofd. Maar mijn man en ik hebben geen vaste taakverdeling in het huishouden en doen vaak allebei wat, wanneer het ons uitkomt. Een gevolg van onregelmatige diensten in het geval van het werk van mijn man, en vanuit huis werken in mijn geval. Het probleem daarvan was, dat er niet altijd overzicht was over wat er wel of niet gedaan was. Mijn man vroeg daarom al langere tijd om een schema waar we beiden op kunnen aangeven wat er gedaan is. En dat schema is er nu!

 

Gratis download huishoudschema

Denk je nu, dat zou voor ons huishouden ook handig zijn? Dan kun je mijn schema overnemen of er zelf een maken. Je kunt hier het wekelijks huishoudschema dat wij hanteren hier downloaden. Pagina 1 is ons eigen huishoudschema. Elke kolom staat voor een week. De weeknummers heb ik weggelaten, zodat je die zelf in kunt vullen. Pagina 2 is hetzelfde schema, maar dan leeg, zodat je daar je eigen taken op in kunt vullen.

Hoe maak je zelf een wekelijks huishoudschema?

Je maakt je eigen wekelijkse huishoudschema als volgt:

  • Bepaal wat volgens jou het minimum is wat elke week moet gebeuren en schrijf dit op.
  • Vraag bij je gezinsleden (als je die hebt) welke ideeën zij daarover hebben en vul je schema zo nodig aan met hun suggesties. Geef meteen aan dat je verwacht dat zij ook hun aandeel leveren in het huishouden. 
  • Download mijn voorbeeldschema en vul het in of maak je eigen schema op basis van wat je hebt opgeschreven.
  • Hang het schema op een handige plek op en zorg dat er een pen voorhanden is, waarmee de taken afgestreept kunnen worden.

Met een huishoudschema op een centrale plek in huis, kan ieder gezinslid zien wat er nog moet gebeuren en zo op een moment dat het hem of haar uitkomt een bijdrage leveren aan het huishouden. Ideaal dus als je niet in je eentje voor het huishouden wilt opdraaien. Vertel je gezinsleden wel even waar het schema hang en hoe het werkt!

 

P.S.

Vergeet niet je gratis huishoudschema hier te downloaden!