Search

Regelmatig blog ik hier over tijd inplannen voor jezelf. Waarom ik dat zo belangrijk vind? Omdat het er zo makkelijk bij in schiet én omdat je het zo hard nodig hebt.

In een vorige blogpost noemde ik al de verschillende rollen die je hebt. Om al die rollen te kunnen vervullen, moet je, zoals Stephen Covey dat noemt ‘de zaag scherp houden’. Dat betekent dat je eerst voor jezelf moet zorgen, om voor anderen te kunnen zorgen. Het is vergelijkbaar met ‘eigen zuurstofmasker eerst’, wat je in het vliegtuig altijd hoort. Je kunt anderen niet helpen als je niet eerst jezelf helpt.

9 redenen waarom je tijd voor jezelf moet inplannen

Denk je nog steeds dat je geen recht op tijd voor jezelf hebt? Dan volgen hier nog een aantal redenen om tijd voor jezelf in te plannen.

  1. Je humeur is beter. Daardoor reageer je je niet af op anderen en ben je een prettiger persoon voor je omgeving.
  2. De kans op een burn-out wordt kleiner.
  3. Omdat je af en toe afstand neemt, zie je dingen helderder en neem je betere beslissingen.
  4. Je prestaties zijn beter als je goed uitgerust bent en lekker in je vel zit. Je krijgt meer gedaan en de kwaliteit van je werk is beter.
  5. Je vergeet vaker dingen als je oververmoeid bent en dus kost alles je meer tijd en energie.
  6. Je bent stressbestendiger als je goed uitgerust bent.
  7. Je bent proactiever als je goed uitgerust bent en daardoor ben je eventuele problemen vaak voor of voorkom je dat ze erger worden.
  8. Je voorkomt fysieke klachten die door stress kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn, maagklachten, slechte spijsvertering en hartkloppingen.
  9. Je slaapt beter.

Zoals je ziet, is tijd nemen voor jezelf niet alleen maar egoïstisch, maar heeft het ook een positieve invloed op je omgeving en op je prestaties. Je bent vrolijker, productiever en effectiever. Plan dus vandaag nog wat tijd voor jezelf in.