Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

foto: Dan Gold

De was is in veel huishoudens een steeds weer terugkerende klus, waar soms geen einde aan lijkt te komen. Het kost je daardoor veel tijd en energie. Des te vervelender is het als je kleding, na alle moeite om het te wassen, uiteindelijk niet fris ruikt. Daarom vind je hier 10 tips voor een energiezuinige en frisse was.

  1. Energiezuinig wassen begint met een zuinige wasmachine. Ben je van plan binnenkort een nieuwe wasmachine aan te schaffen, dan vind je op milieucentraal tips voor de aanschaf van een wasmachine die bij jou en je huishouden past.
  2. Was zoveel mogelijk op lage temperaturen.
  3. Laat je wasmachine ook af en toe op 90 graden draaien om eventuele bacteriën en schimmels te doden. Voeg een scheutje azijn, een beetje soda of een vaatwastablet toe aan een lege trommel om resten wasmiddel en vuil weg te spoelen. Waarschuwing: Gebruik slechts een van deze middelen en gebruik ze niet gelijktijdig. Door hun samenstelling kunnen ze op elkaar reageren en schade aan je wasmachine aanbrengen.
  4. Gebruik de juiste dosering wasmiddel. Te weinig maar ook teveel wasmiddel kan nare luchtjes veroorzaken.
  5. Stinkt je kleding erg, doe dan een kopje azijn in de trommel.
  6. Laat je was niet te lang in de wasmachine zitten. Dit veroorzaakt nare geurtjes.
  7. Gebruik, om energie en geld te besparen, zo min mogelijk een droger en laat je was aan de lucht drogen.
  8. Laat je was bij voorkeur buiten drogen. Het droogt sneller, gaat lekker fris ruiken en je hebt geen wasverzachter nodig. 
  9. Bij wisselvallig weer toch je was buiten drogen? Hang het onder een overkapping als je die hebt (bijvoorbeeld onder de carport) of gebruik een droogmolen van professionele kwaliteit.
  10. Wil je toch je was binnen drogen, bijvoorbeeld in de winter, maar heb je weinig ruimte? Wees creatief met de ruimte die je hebt. Het trapgat is bijvoorbeeld een ideale plek voor het drogen van was zonder dat het extra ruimte in neemt. Wil je meer inspiratie opdoen? Zoek dan eens op Pinterest op bijvoorbeeld ‘was drogen’. Je vindt daar talloze ruimtebesparende ideeën.

foto: Bruno Nascimento

Zoals je ziet gaan energiezuinig wassen met een frisse was als resultaat prima samen. Met de tips uit dit artikel heb jij voortaan ook een frisse was.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.