Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Wat doe je met je hobbyspullen waar je nog genoeg leuke ideeën voor hebt, maar die je nooit gebruikt? Die dingen waarvan je denkt dat je ze nog wel eens gaat gebruiken, maar die al jaren ongebruikt in je kast liggen? Wat jij ermee doet, moet je natuurlijk helemaal zelf beslissen. Maar ik heb tijdens deze opruimsessie besloten om ze weg te doen.

 

Oorzaken van teveel hobbymateriaal

Mijn hobbyspullen staan in de kamer die ook dienst doet als mijn werkkamer. Steeds vaker valt het me op dat mijn hobbyspullen onevenredig veel ruimte innemen. Ik werk er vaker, dan dat ik er met mijn hobby’s bezig ben. Toch wordt een groot deel van de ruimte in beslag genomen door hobbyspullen. Ik kan me er niet toe zetten om al die spullen in een keer op te ruimen. Maar steeds een beetje gaat prima en elke keer weer vraag ik me af waarom ik zoveel van die spullen heb. En ergens weet ik het antwoord wel. Of beter gezegd, de antwoorden. Want er zijn meerdere oorzaken:

  • Het is natuurlijk al mis gegaan op het moment dat ik ze zonder duidelijk doel voor ogen kocht. 
  • Vervolgens heb ik bij elke opruimronde gedacht dat ik ze nog wel een keer zou gaan gebruiken.
  • Tot slot is er nog een categorie spullen die ik voor een bepaald project had gekocht. Soms ben ik ook daadwerkelijk aan het project begonnen, maar heb ik het niet afgemaakt. En dat onafgemaakte project ligt er dan ook al jaren.

 

Wat ging er deze keer weg?

Omdat ik het opruimproces in kleine stukjes heb gedaan in de avonduren, heb ik het niet gefilmd. Hiervoor waren twee redenen: slecht licht en het feit dat ik er impulsief mee aan de slag ging. Wel ben ik nog zo slim geweest om foto’s te maken van wat er weg ging.

Wat er weg ging:

  • Een aantal mini albums. Deze komen uit mijn scraptijd en zaten volgens mij vooral bij scrappakketten waar ik een abonnement op had. Ik scrap vrijwel nooit meer en toen ik dat nog wel deed, maakte ik zelden mini albums. Dus waarom heb ik ze nog? Weg ermee.
  • Materiaal van een project waar ik jaren geleden mee begonnen ben. Ik weet dat ik dit niet af ga maken. Het materiaal had ik voor hergebruik bestemd, maar inmiddels besef ik ook dat ik het ook niet voor een ander project ga gebruiken.
  • Puzzelboekjes. Ik puzzel vooral tijdens vakanties en soms tijdens lange treinreizen. Blijkbaar heb ik in het verleden diverse boekjes hiervoor gekocht, maar geen van deze boekjes vol gemaakt. Uiteindelijk heb ik er twee bewaard. Een met Japanse tekenpuzzels en een boekje met allerlei verschillende puzzels. De rest heb ik weg gedaan.
  • Kleurboeken. Deze heb ik op een na allemaal gekregen. Ik kleur heel af en toe, maar ik had meer kleurboeken dan ik ooit zal kunnen inkleuren. Ik heb er vier bewaard. Op zich vind ik dat aantal nog te veel, maar het feit dat ik ze bewaar heeft vooral te maken met het soort kleurplaten dat erin staan. 

Conclusie

Hobbymateriaal dat al jaren in je kast ligt, kan vaak gewoon weg. De kans dat je het nog gaat gebruiken is klein. Wil je het toch echt gaan gebruiken? Spreek dan voor jezelf af voor welk project en wanneer je aan dat project begint. Verstrijkt de deadline en heb je het nog niet gebruikt? Doe het dan alsnog weg. Wat ook goed kan helpen, is met jezelf afspreken dat je niks nieuws meer koopt tot je je oude materiaal hebt op gebruikt. Dan word je gedwongen te werken met wat je hebt en ga je het materiaal ook echt gebruiken.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.