Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je hebt je werk, je gezin, een sociaal leven en je wilt ook nog iets aan sport of aan je hobby doen. Kortom, je hebt veel op je bordje. Hoe houd je dan alle ballen in de lucht?

Overzicht creëren

Je hebt het niet alleen druk, je hebt ook heel veel taken op heel veel verschillende terreinen. En dat maakt dat je af en toe het overzicht verliest. Je krijgt al veel meer grip op de zaken als je weet op welke terreinen je belangrijke taken hebt en wat voor jou prioriteit heeft. Schrijf dus eens voor jezelf op wat je allemaal doet.

Welke rollen heb je?

We hebben allemaal verschillende rollen. We zijn bijvoorbeeld werknemer, partner, ouder, vriend(in), familielid, sportmaatje etc. Welke rollen heb jij?

Als je een overzicht hebt gemaakt van al je taken, dan zul je zien dat ze onder verschillende rollen in te delen zijn. Maak een onderverdeling in de rollen die je hebt. Voor het overzicht zou je er niet meer dan zes moeten hebben. Heb je er meer, dan kun je misschien dingen samenvoegen. Heb je bijvoorbeeld rollen als dochter en zus opgeschreven, dan kun je die misschien samenvoegen tot familielid. Heb je verschillende rollen binnen je gezin, dan zou je die kunnen samenvatten als gezinslid. Wees creatief en maak een indeling die je zelf logisch vindt.

Nummer vervolgens de rollen in volgorde van belangrijkheid. De volgorde die je nu aanbrengt betekent niet dat het een altijd voor het ander gaat. Maar vraag jezelf wel af: als er een crisis is op het werk en er is een crisis in mijn gezin. Wat gaat er dan voor? Dit maakt prioriteiten stellen makkelijker in de toekomst, want je hebt dan al nagedacht over wat er belangrijker is. 

Wat zijn de belangrijkste taken per rol?

Schrijf nu van elke rol op wat de belangrijkste taken zijn. Ook dit maakt prioriteiten stellen makkelijker. 

De belangrijkste rol: Houd de zaag scherp

‘Houd de zaag scherp’ is een uitdrukking die Stephen Covey in zijn boeken gebruikt. Het betekent dat je tijd en aandacht aan jezelf moet besteden. Je moet fit en gezond blijven om je rollen goed te kunnen vervullen en je taken goed te kunnen uitvoeren. Dat houdt in dat je tijd besteed aan je gezondheid (gezond eten en sporten), je ontspanning (hobby’s en sociale contacten) en je persoonlijke ontwikkeling (cursussen en/of boeken lezen). 

Overzicht over je rollen en je taken zorgt ervoor dat je makkelijker prioriteiten kunt stellen. Vergeet jezelf daarbij niet. Jezelf gezond en fit houden is je eerste prioriteit. Als jij ziek wordt, kun je ook je andere rollen en taken niet uitvoeren. Plan dus allereerst tijd voor jezelf in.