Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je hebt als het goed is een ruimte of kast gekozen om mee te beginnen en je opruimspullen staan klaar. We gaan beginnen met het echte opruimwerk. 

Waar begin je?

Wil je een kamer opruimen, bedenk dan waar je wilt beginnen. Is de vloer bezaaid met spullen die je daar tijdelijk hebt neergelegd of opgeslagen? Dan is dat een goed begin. Zo creëer je eerst ruimte om te werken. Begin je met een kast, dan is het soms makkelijker om met een plank te beginnen.

Sorteren, schoonmaken en terug zetten

Ruim de plank eerst leeg. Het makkelijkst is om nu al te gaan sorteren. Beslis van alles wat je oppakt wat je ermee wilt doen: hier opbergen, elders opbergen, weggeven of weggooien. Doe alles in de daarvoor bestemde dozen. Wat weggegooid kan worden gaat natuurlijk rechtstreeks de vuilniszak in. Als de plank of kast leeg is, maak je hem meteen even schoon. Daarna kunnen de spullen uit de doos ‘hier opbergen’ weer terug gezet worden. Wil je opbergmiddelen aanschaffen voor de spullen die je terug gezet hebt? Maak hier dan een aantekening van in je notitieboekje. Kom je tijdens het opruimen zaken tegen waar je nog wat mee moet? Maak ook daar een aantekening van in je notitieboekje. Zo blijf je geconcentreerd op het opruimen en hoef je niet bang te zijn dat je vergeet wat je verder nog moest doen. Morgen kijken we naar de overige dozen.