Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Rommel lijkt er soms gewoon ineens te zijn. Maar natuurlijk is dat niet waar. Het ontstaat vaak wel ongemerkt, maar er is (achteraf) altijd een oorzaak aan te wijzen. Ik laat je hier zien hoe er in het verleden bij mij steeds weer rommel ontstond.

Van jongs af aan was de toestand van mijn kamer meestal ergens tussen rommelig en chaotisch. Behalve als ik het net opgeruimd had. Dan was het super netjes. Maar dat bleef nooit lang zo. Waarom niet? Daar waren een aantal oorzaken voor.

Rommel oorzaak: Dingen in het zicht leggen

Ik was typisch zo iemand die dingen in het zicht legt om ze niet te vergeten. Dit heb ik jarenlang gedaan, totdat ik kennis maakte met het Getting Things Done systeem van David Allen. Toen begreep ik eindelijk dat je dingen ook op een lijstje kunt zetten om ze niet te vergeten. Ik had vervolgens nog wel de behoefte om het lijstje in het zicht te leggen, maar dat veroorzaakt geen echte rommel.

Rommel oorzaak: Teveel spullen

Een andere reden waarom waarom het bij mij vaak rommelig was, was een teveel aan spullen. Hoewel mijn moeder regelmatig aan het opruimen was, was het ook iemand die dingen graag bewaarde ‘voor het geval dat’. Dat deed ik dus ook. Totdat ik een keer besefte dat al die ‘voor het geval dat’ spullen nog nooit gebruikt waren. Ook ben ik een limiet gaan stellen aan de hoeveelheid spullen die ik bewaar. Als mijn boekenkast bijvoorbeeld vol is, komen er geen nieuwe boeken meer bij, tenzij er een aantal weg gaan. Zo blijft de hoeveelheid spullen binnen de perken.

Rommel oorzaak: Dingen wel opruimen, maar geen goed systeem gebruiken

De reden dat het nooit opgeruimd bleef, was vooral te wijten aan het feit dat ik geen goed systeem had. Ik legde spullen netjes in een lade of kast, maar dacht nooit na over wanneer of waar ik het gebruikte. Daardoor werd terugleggen niet logisch of het was in mijn ogen gewoon teveel moeite. En dus was het binnen de kortste keren weer rommelig.

Rommel oorzaak: Teveel op je bordje

Als ik het te druk heb of om een andere reden veel last van stress heb, wordt het om mij heen rommelig. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze wel eens. Bij mij werkt het ook andersom. Als het in mijn hoofd chaotisch is, wordt mijn huis ook chaotisch (of op zijn minst rommelig). Ik verval dan in oude patronen. Dingen in het zicht neerleggen om ze niet te vergeten, met iets beginnen, maar het niet afmaken en geen tijd nemen om nieuwe spullen een goede plek te geven. In het verleden resulteerde dit in chaos. Tegenwoordig weet ik dat ik actie moet ondernemen als het om mij heen rommelig wordt. Dan loont het meer om even de tijd te nemen om orde op zaken te stellen, dan om maar door te rennen in een steeds groter wordende chaos. 

Zoals je ziet zijn er verschillende oorzaken voor het ontstaan van rommel. Als jij gaat opruimen, is het belangrijk om te kijken wat bij jou de oorzaak van rommel is. Pas als je dat weet, kun je gaan opruimen op een manier die bij je past. En waardoor het daarna ook netjes blijft.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.