Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Je hebt opgeruimd, en in de hal staan dozen vol spullen die weg kunnen. Je hebt alleen geen idee waar je ze moet laten. Hierin ben je echt niet de enige. Daarom geef ik hier een aantal oplossingen.

Probleem: Spullen tijdelijk even wegzetten

  • Regelmatig kom ik ergens waar nog een doos met spullen voor de kringloop in de berging of op zolder staat. Daar tijdelijk neergezet met de bedoeling om de doos weg te brengen, maar nooit aan toegekomen. En ook bij ons thuis hopen deze spullen zich vaak in de berging op. De remedie? Zet de doos zodra hij vol is in de achterbak van de auto en rijd er de eerstvolgende keer dat je met de auto op pad gaat langs. Heb je zelf geen auto, dan kun je natuurlijk iemand vragen of ze voor je willen rijden. Maar vaak kun je de kringloop spullen ook gratis laten ophalen. Kwestie van het telefoonnummer opzoeken en een afspraak maken. In veel gevallen kan dit zelfs ook online via hun website.

  • Heb je eenmaal een afspraak gemaakt met de kringloop? Sla het telefoonnummer of de website op, zodat je het de volgende keer makkelijk terug kunt vinden.

Probleem: Elektrische apparaten

  • Afgedankte of niet meer werkende elektrische apparaten blijven vaak rondzwerven in onze huizen. Kleinere elektrische apparaten kunnen vaak bij de We-Cycle bakken in supermarkten en bouwmarkten ingeleverd worden. Grotere apparaten kun je inleveren bij het milieupark in jouw gemeente. In sommige gemeenten worden ze ook ingezameld door de kringloopwinkels. 

Probleem: Spullen verkopen

Heb je een doos met spullen die je wilt verkopen? Voorkom dat deze eindeloos in je huis blijven staan. Stel jezelf een deadline voor wanneer je de spullen online gezet wilt hebben. Bijvoorbeeld eind deze week. Stel vervolgens ook een termijn aan hoe lang je de spullen te koop aanbiedt, bijvoorbeeld een maand. Zijn ze dan nog niet verkocht, dan doe je ze alsnog gratis weg, bijvoorbeeld door ze naar de kringloopwinkel te brengen.

Probleem: Recycling

  • Onder andere papier, plastic, textiel en glas worden vaak apart ingezameld. Als dit niet aan huis opgehaald wordt, blijft het zich in veel huishoudens opstapelen. Zorg dus dat je al het te recyclen afval op een vaste dag wegbrengt.

Probleem: Grof vuil

  • Heb je grote dingen die niet gerecycled kunnen worden en niet geschikt zijn voor hergebruik? Dan kunnen ze naar het grofvuil. Vaak kun je dit laten ophalen. Elke gemeente regelt dit weer anders. Controleer hoe dat in jouw gemeente gebeurt. Mogelijk zijn er vaste ophaaldagen of kun je zelf een afspraak maken.

Probleem: De spullen zijn nog goed, maar niemand wil ze kopen

  • Dingen die nog goed zijn, maar die niet voldoende geld opbrengen als je ze verkoopt, kun je gratis weggeven. Bijvoorbeeld via gratis weggeefgroepen op Facebook. Maar er zijn ook diverse goede doelen die verschillende soorten spullen inzamelen.

Probleem: Ik weet niet in welke recyclingbak het hoort

  • Tot slot is er nog een categorie spullen waarvan je niet zo goed weet wat je ermee moet. Als je aan het opruimen bent, besluit je dat je ze weg wilt doen. Maar hoe en waar naartoe? Je legt ze ‘even’ apart. Om ze vervolgens maanden of jaren later, tijdens een nieuwe opruimronde weer tegen te komen. Doe dit niet! Beslis meteen. Is het afval? Kan het gerecycled worden? Heeft het nog waarde en kan ik het verkopen? Wil je het weg doen, maar weet je niet waar en hoe? Zoek het dan uit. Op internet is van vrijwel alles te vinden onder welk soort afval het valt en waar je het in kunt leveren. Probeer bijvoorbeeld eens de afvalscheidingswijzer van Milieucentraal. 

Met deze tips hoef je nooit meer stapels ongewenste spullen in huis te hebben. Zorg ervoor dat je afgedankte spullen zo snel mogelijk je huis verlaten. Met deze blogpost heb je de oplossing in handen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.