Search

Opruimen is een klus waar je als een berg tegenop kunt zien. Toch hoeft dat helemaal niet. De kunst is alleen om de eerste stappen zo klein mogelijk te maken. Met deze tips begin je eenvoudig met opruimen, zonder nog meer rommel te veroorzaken. 

14 tips om snel op te ruimen

Loop je kasten en lades door en doe alles wat je tegenkomt en wat op deze lijst staat, weg.

 1. Alles wat kapot is.
 2. Alles wat over datum is.
 3. Alles wat je niet meer past (tenzij je nu zwanger bent en positiekleding draagt).
 4. Oude kranten en tijdschriften (bewaar desnoods alleen het nieuwste exemplaar).
 5. Gebruiksaanwijzingen van apparaten die je niet meer hebt. Overweeg ook eens om de gebruiksaanwijzingen van de apparaten die je wel hebt, weg te doen. Bijna alles is ook online te vinden.
 6. Verlopen garantiebewijzen.
 7. Reclamefolders, catalogi en brochures die je ongevraagd in je brievenbus hebt gekregen.
 8. Kerst- en nieuwjaarskaarten. Je mag een uitzondering maken voor kaarten waar een bijzondere boodschap van een bijzonder iemand op staat. Maar over het algemeen staat er niet heel veel meer op dan een kerstgroet en een naam.
 9. Salarisstroken, bankafschriften e.d. die ouder zijn dan vijf jaar (of zeven jaar als je een ondernemer bent).
 10. Alles wat je niet mooi meer vindt.
 11. Dubbele exemplaren van gebruiksartikelen. Het kan handig zijn om op verschillende plekken in huis een schaar te hebben, maar niemand heeft twee knoflookpersen of drie kaasschaven nodig.
 12. Alles waarvan je denkt dat je het ‘voorlopig’ nog even wilt bewaren. Of anders gezegd, de dingen die je misschien ooit nog nodig denkt te hebben. Let hier op de woorden ‘misschien’ en ‘ooit’. De kans is groot dat je het betreffende voorwerp nooit meer gaat gebruiken.
 13. Alles waar je al een nieuw exemplaar voor hebt. Je oude mobieltje kan dus weg, net als je oude tablet of laptop.
 14. Monstertjes van make-up, bodylotion, shampoo en parfum die je bewaard hebt, maar nooit gebruikt.

Zoals je ziet is beginnen met opruimen niet moeilijk. Meer tips over opruimen vind je in mijn boek ‘Eindelijk goed Opruimen.’ Daarin laat ik je, naast deze tips, ook zien hoe je het opruimen per ruimte op een gestructureerde manier aanpakt.